на живо

Евгени Василев: При Кубрат надделя рутината (ВИДЕО)

Само като му видях аркадата знаех, че ще го зашият с 13 до 15 шева, казва най-добрият кътман в българския бокс

Евгени Василев е сред най-близките хора от щаба на Кубрат Пулев, когато Кобрата пребивава у нас. Двамата са неотлъчно заедно по време на двата важни лагера на боксьора на Белмекен: през септември миналата година като подготовка за мача срещу Хюи Фюри в „Арена Армеец“, и през февруари тази година – като част от труда, който Кубрат полага по пътя към успеха над Богдан Дину – негов дебют на американска земя.

„Само като видях удара и раната, за мен беше ясно. Това е рана, която ще се шие с между 13 и 15 шева“, категоричен е Василев, потърсен от екип на bTV Спорт броени часове след драматичната и полята с кръв победа на своя приятел над румънеца в Коста Меса.

Аркадата, която Пулев получава още в четвъртия рунд, е огромна. Дълбока и рядко срещана, комбинира хоризонтално и вертикално разкъсване на кожата, не обикновено срязване или цепване. Нараняването засяга областта над лявата му вежда. Кръвта директно влиза в окото му, пречи не само на зрението, причинява значителен дискомфорт в критичен момент от двубоя, когато всяка грешка може да се окаже фатална.

„Кръвта и потта много изнервят състезателите. Затова е жизнено важно кътменът да е на ниво. Ако не е добър, ако не си свърши добре работата, той може дори да я доотвори, кървенето да стане по-обилно и реферът на мача има право да го спре, да извика лекаря, а лекаря да прецени, че битката се налага да бъде прекратена“, казва най-добрият специалист в тази област у нас Евгени Василев – кътман на националния отбор по бокс и на братя Пулеви по време на срещите им в България.

След отварянето на аркадата цялата тактика на Кобрата незабавно трябва да претърпи промяна. Той вече няма избор, няма време за тактика, защото при отворена рана от четвърти рунд, шансовете положението да се влоши при удар с глава в клинч, са реални. Пулев и треньорът му Ули Вегнер са наясно с угрозата, която надвисва над главата на българина и вече търсят развръзка с нокаут възможно най-рано – изключителен риск, но тяхна може би единствена възможност.

Какво се случва при подобна аркада в главата на един боксьор?

„Пълна каша. Нормален човек, ако получи такава аркада, не може да се възстанови 5 минути, но професионалните спортисти са подготвени за такова нещо. Първото, което правят е упражнения за вестибуларния апарат, когато получат удар. Вътрешно този спортист чувства, че е наранен, но не бива да показва на противника, че е разклатен, за да не тръгне да го довършва“, признава Василев.

Хладнокръвието на Кубрат е впечатляващо. Той не трепва, дори когато не само неговото тяло и лице, но и тези на Богдан Дину са обляни в кръвта му, в кръв е и пода на ринга. Евгени обаче не е изненадан, защото познава отлично коравия нрав на българина: „При Кубрат надделя опита, надделя рутината. Той е изграден боксьор и знае кога да се съхрани и кога съперникът му е слаб, за да го атакува.

Евгени Василев познава майсторлъка на легендарния кътман от САЩ Руди Ернандес, който стори чудеса, но успя да упражни контрол над аркадата на Пулев, а с действията си заслужи суперлативите на световните медии, както и на нашия боксьор.

„Това, което трябваше да направи Руди, той го направи перфектно. Беше ужасно важно Кубрат да не дава на Дину да го удря точно там, защото се очакваше именно това. Повечето боксьори, когато видят, че съперника им им е наранен, търсят начин да го атакуват там – в слабото място“, разкрива Василев.

Пулев се отбраняваше брилянтно – нещо, което остана скрито от окото на феновете, при които емоциите взеха връх. Защитата – ахилесовата пета на Кобрата в периода му от преди сблъсъка с Владимир Кличко през 2014-та, постепенно и неусетно взе да се превръща в негова запазена марка, благодарение на съвместната му работа с легендата на немския бокс Ули Вегнер през последните 5 години.

Според Евгени Василев, ролята на кътмена на ринга е ключова за всеки елитен представител на бойните спортове: „Кътменът не трябва да показва емоция, трябва да бъде хладнокръвен, защото той има 50 секунди, за да спре кървенето, ако е една аркада. Ако са две, става още по-сложно. Но в същото време кътменът трябва да е незабележим за треньорите и да не им пречи да указанията.“

Такъв около 05:30 часа сутринта българско време в неделя бе и Руди Ернандес – лицето му не трепна при свирепия вид на бликащата кръв от лицето на Пулев, с черни ръкавици и каменна физиономия, без да каже нито думичка от четвъртия рунд до края на мача, този човек „оперира“ като пластичен хирург с 30-годишен стаж.

Подсушаваше лявата скула на българина с резки, математически изчислени движения и лепеше ли, лепеше… Докато накрая Кобрата не залепи окончателно Богдан Дину върху пода.

Тагове:

@