на живо

Европа губи едно място за участник на световно първенство

Немецът Цванцигер разкрива поредния замисъл на Блатер

 

Европа е заплашена от това да загуби едно място за участник на световното първенство по футбол в Русия през 2018 година. Това заяви членът на Изпълкома на ФИФА, германецът Тео Цванцигер.

Според него, президентът на ФИФА Сеп Блатер,смята да наложи едно преразпределение на местата сред 32- те страни участнички като увеличи с една бройка местата за Африка.

Това, според бившият президент на Германския футболен съюз, Тео Цванцигер, ще стане за сметка на европейския континент. Блатер смятал, че 13 – те места за Европа, плюс запазеното място на Русия като домакин, били повече от допустимото, а африканците заслужавали да имат още един участник на световните футболни финали.

 Напоследък Цванцигер  се появява често в публичното пространство с изказвания от "кухнята" на ФИФА. Наскоро той каза, че  домакинството на Катар за световните футболни финали през 2022 г. ще бъде отнето.

Думите на Цванцигер сега, вещаят конфликт между Блатер и Мишел Платини, който е президент на УЕФА и е на мнение, че Европа заслужава повече места за финалисти на Световното първенство, на база на успехите на европейските тимове в последните три издания на световните шампионати.

Проблемът обаче е в това, че от 25- те  членове на Изпълкома на ФИФА само осем са представители на Европа и тази бройка едва ли ще е достатъчна, за да бъде защитена позицията на европейците при едно гласуване на подобен казус.