на живо

Фаталните 13 легенди на Football Manager (СНИМКИ И ВИДЕО)

Футболисти, на които популярната игра предрече голямо бъдеще, но...не позна

Getty Images

Football Manager e симулатор, в който феновете получават възможността да влязат в ролята на старши треньор на избран от тях отбор. Играта разполага с огромна база данни с информация за над 380 хиляди активни играчи. Всеки един от тях си има профил, в който по скалата от 1 до 20 са оценени неговите качества. Зад него стои скаут, наблюдавал състезателя внимателно. Впечатляващо, нали?

Сред привържениците на популярната игра са някои мениджъри от Висшата лига на Англия като Арсен Венгер и Роберто Мартинес. Настоящият наставник на Реал Сосиедад- Дейвид Мойс дори подписа официално споразумение за използване на пълния ѝ архив по времето, когато водеше Евертън. „Разбира се, че имаме скаути, но техните са повече. Може би са и по-добри. Вероятно са най-добрите в света”, разкрива Мойс.

Football Manager обаче невинаги оценява правилно потенциала на играчите. Представяме ви списъка ни със суперзвезди в играта, които не са станали такива в реалния живот:

1. Тонтон Зола Мукоко

Мукоко е един от най-популярните таланти в историята на футболните симулатори. В Championship Manager 99/00 той е обещаващ младеж от школата на английския Дарби Каунти. Струващият само 500 хиляди паунда Тонтон, което в играта е нищожна сума за играч с такъв потенциал, бързо се превръща в голова машина, въпреки че е атакуващ халф.

Championship manager е разделил много хора. Сигурни сме, че при голяма част от тях е било заради спорове дали първото дете да се кръсти с красивото име Тонтон или не.

В реалния живот Мукоко така и не успява да пробие в големия футбол. Като дете, той отказва на Милан, за да остане в Англия. След това кариерата му тръгва стремглаво надолу. „Марадона от Мидлендс”, както е известен Тонтон, в крайна сметка се връща в родината си Швеция по „семейни причини”. В момента 30-годишният Тонтон се подвизава в аматьорския ИФК Лидингьо. Можем да го определим като най-известния шведски футболист с конгоански корени..

2. Фреди Аду

Когато си едва на 14 години, а благодарение на футболен симулатор си определян за „новия Пеле”, напрежението няма как да не ти дойде в повече. Това е историята на Фреди Аду. В Championship Manager 03/04 той е безпощаден. Аду е свободен агент, но въпреки това тийнейджърът може веднага да се превърне в твърд титуляр във всеки отбор. Бележи непрекъснато и славата го застига и в реалния живот.

Всички знаем колко много Америка обича сензациите. Още преди да му е поникнала брада Аду подписва рекламни договори с редица компании, сред които утвърдени марки като „Найк” и не чак толкова известни - като „Супите на Кембъл”.

Младежът също се появява на корицата на Sports Illustrated, среща се и с Пеле.

Прогнозите на специалистите обаче не се сбъдват. През 2007 година Бенфика плаща на ДиСи Юнайтед 2 милиона долара за услугите му, но шефовете на португалския клуб не се нуждаят от много време, за да осъзнаят, че Аду не е чак толкова добър. За него следват престои под наем в тимове като турския Ризеспор и гръцкия Арис. В момента „наследникът на Пеле” разцъква в Тампа Бей Роудис – отбор от втора дивизия на САЩ. Какво падение..

3. Черно Самба

132 гола в 32 мача за младежката формация на Милуол. Това обяснява защо Самба, който тогава е на 13 години, е смятан за новия футболен спасител на Англия.

Все пак трябва да се отбележи, че тийнейджърът Самба изглежда поне на 30 сред връстниците си. Такъв е животът на повечето обещаващи таланти от Африка, чиито акт за раждане е изгубен..

В момента нападателят е на 29 години, но вече почти е приключил с футбола. Самба е без клуб, а за последно е бил част от норвежкия Тьонсберг.

На Championship Manager 01/02 юношата на Милуол е толкова добър, че няма почитател на тази игра, който да не го знае. Самият той не осъзнавал колко възхваляван е всъщност, докато не решил да си вземе нов домашен телефон. „Обадих се на мобилния си оператор, откъдето ми казаха, че ще трябва да изчакам 3-4 месеца”, казва Самба.

Накрая на разговора служителят го попитал за неговото име. Когато чул „Черно Самба”, той отвърнал „Самба от Championship Manager? Още утре ще получите поръчката си”.

4. Керлон

Всички предричаха на Керлон бляскава кариера. Смяташе се, че той ще се превърне в суперзвезда. Във Football Manager атакуващият халф е магьосник – бележи, асистира, притежава изящна техника. Ако се развие правилно, Керлон не може да бъде спрян.

Не така обаче стоят нещата в реалния живот. Младият талант напуска рано Бразилия, подписвайки с италианския гранд Интер. Той не записва официален мач за „нерадзурите”, а впоследствие е пратен под наем в Киево. В кариерата си Керлон носи екипа на японския Фуджиеда и американския Маями Даде, къде се подвизава и в момента.

В крайна сметка Керлон ще бъде запомнен по-скоро с интересния си дрибъл на „Тюлена”:

5 § 6. Георги Какалов и Анатоли Тодоров

Ето, че в класацията ни има и родни представители. Двама са, защото в футболния симулатор вървят в пакет. На Championship Manager 03/04 Какалов и Тодоров носят екипа на Литекс и могат да бъдат закупени за нищожни суми, а гарантират много голове. Те бързо се превръщат в любимци на геймърите. Подвизите им в играта дори са документирани във фенски видеа като това:

С юношите на Литекс е свързана и една особено интересна случка. През 2003 година България побеждава Андора с 2:1 в квалификация за Евро 2004’. След края на срещата селекционерът Пламен Марков отговаря на въпросите на андорски журналист. Марков е запитан къде са звездите на тима – Анатоли Тодоров и Георги Какалов, за които се оказва, че дори не е чувал…

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ!