на живо

Филипинското тайно оръжие: Ескрима (ВИДЕО)

Грандмастър Чък Канети ни въвежда в едно от най-динамичните бойни изкуства

Баланс, фокус, сила, преход, скорост. Това са 5 от основните концепции на едно от най-динамичните бойни изкуства. Екипът на bTV се срещна с един от най-добрите в света - грандмастър Чък Канети, който ни разказа какво всъщност представлява ескрима.

Ескрима тръгва от Филипините. Пред 2009 г. изкуството е обявено и за национален спорт. Името му идва от испанската дума "есгрима", което означава фехтовка. Местните обаче не я чуват правилно и така се заражда ескрима.

Първоначално интересът към бойното изкуство в страната е малък. След навлизането му обаче в световен мащаб, на Филипинтие все повече започва да се говори за ескрима.

Грандмастър Канети ни разясни какви са първите стъпки за начинаещите:

"Обикновено първо тренираме с пръчки. Използваме ги, докато не се превърне в продължение на нашата ръка, за да успяваме да работим с нея по-умело. Така например, ако някой тръгне да те напада с оръжие, можеш със своята ръка да спечелиш битката.", казва специалистът.

Професионалният път на един от най-добрите в практикуването на ескрима започва на 9-годишна възраст... и така вече 26 години. Тренирал е и други бойни спортове - джудо, самбо и бокс. Споделя, че те са му помогнали в развитието като боец.

Дядо му Какое Канети е причината да се запали по изкуството. Канети-старши е и създателят на една от най-популярните системи - Досе Парес Ескрима, която набляга на боя на близка дистанция и извиващите се удари.

Затова и Чък решава да продължи завета на дядо си. А днес почти всяко училище във Филипините обучава в свой собствен стил.

Грандмастър Канети ни уверява, че може да се практикува от всички, като дава за пример 90-годишния си дядо: 

"Всеки, начинаещ, напреднал, с или без опит в бойните изкуства, може да се захване с ескрима."

По време на престоя си в България, филипинецът е изумен от интереса към бойното изкуство, като подчертава, че хората с ентусиазъм попиват преподаденото от него.