на живо

Фланелката от Божията ръка на Марадона не се продава

Очаквайте историята на аржентинската футболна легенда в неделя (6 декември) в bTV Репортерите

Getty Images

Един мач се откроява в дългата успешна кариера на Диего Марадона - четвъртфинала между Аржентина и Англия от световното първенство по футбол през 1986 г. "Гаучосите" побеждават с 2:1, а голямата им звезда бележи първото попадение с помощта на... ръката си. Да, онази Божия ръка!

Днес, повече от седмица след смъртта на Марадона, колекционерите са във вихъра си. Те издирват всичко, свързано със световния шампион от 1986 г.!

Само че трябва да се примирят с факта, че фланелката, която носи аржентинският гений по време на този мач, не се продава. Това заяви нейният притежател - Стив Ходж. 

Бившият английски национал е футболистът, с когото Марадона разменя фланелки след четвъртфинала на стадион "Ацтека" в Мексико Сити.

58-годишният Ходж, чиято кариера преминава в "Нотингам", "Лийдс", "Тотнъм" и няколко други английски клуба, не крие, че интересът към ценната тениска се е засилил в последните дни.

"Тази фланелка е при мен от 34 години. Никога не съм искал да я продам. Тя има сантиментална стойност. Не е за продан", заяви бившият английски национал пред Би Би Си.

Снимка: Getty Images

Колко може да спечели Ходж, ако се пак реши да се раздели с ценния екип?

Според специалисти в сферата на търговете с уникални артикули, около 2 млн. долара. 

"Това е неуважително и напълно грешно! Постоянно ми звънят някакви хора, пишат ми, идват до дома ми, притесняват ме! Не, не се продава", добавя Ходж.

Снимка: Getty Images

Всъщност фланелката на Дон Диего може да бъде видяна от всеки, който заплати посещение в Музея на футбола в Манчестър. Именно там е тя сега, но по принцип е собственост на Ходж.

"Заболя ни през 1986 г. и още ни боли. Но той е уважаван в цял свят, защото беше гениален. Този мач никога няма да бъде забравен. Аз никога не съм го винил за гола с ръка. Нито веднъж. Да, нечестен е, но хората, които играят футбол, знаят, че понякога се пробват такива неща. Той рискува в много напечен мач. Залогът беше огромен. През 80-те години страните ни водиха война", разказва днес Ходж. 

Снимка: Getty Images

Именно той бърка и "подава" на Марадона, за да може аржентинецът да засече топката с ръка и да я прати в мрежата.

Той е Божията ръка, която ни помаха за сбогом. За футболния бог Диего Армандо, но и противоречивия човек Марадона - гледайте филма на Калоян Кюркчиев и оператора Николай Кънчев тази неделя (6 декември) в bTV Репортерите след централната емисия новини.