на живо

Година след игрите - апокалипсис в Рио (СНИМКИ)

Обектите тънат в разруха, а престъпността е в критична фаза

Олимпийските игри в Рио изглеждаха обречени от самото начало. Когато градът спечели домакинството, местните политици уверяваха, че предстои ера на благоденствие и просперитет. Година след церемонията по закриването обаче картината е апокалиптична.

Само преди десетина дни бразилското правителство мобилизира 8500 войници за борба с все по-жестоките престъпни банди. Контролът над обществената сигурност в Рио де Жанейро изглежда напълно загубен.

В навечерието на игрите властите опитаха нова политика, наречена "Умиротворяване". Тя трябваше да свали напрежението между полицията и хората от бедните квартали. Стратегията обаче очевидно само е влошила ситуацията, тъй като броят на смъртните случаи при акциите на служителите на реда са се удвоили през последните 4 години. Жителите на фавелите твърдят, че чуват престрелки всеки един ден през 2017-а.

И това е само началото. Подобренията, извършени за нуждите на игрите - включително изграждането на спортни обекти от най-висок клас - тънат в разруха, вместо да се превърнат в обещаните арени за обществен спорт. ESPN публикува дълъг списък с нереализираните обещания, а детайлите определено са смущаващи.

Докато 15 от общо 27 съоръжение все пак са домакинствали на някаква активност след края на олимпиадата, останалите са почти напълно занемарени и се разпадат с всяка изминала минута. Емблематичният футболен стадион "Маракана" например остана без електричество заради неплатени сметки в размер на 950 000 долара.

Друг стадион - "Деодоро", бе горещо приветстван от местните политици заради облагородяването на един от бедните квартали на Рио. Сега вече не функционира. Трасето за кану в бързи води трябваше да се превърне в обществен басейн, бе затворено през декември. Друг изоставен басейн - аква центърът "Деодоро" - е покрит с кал и изпражнения на гризачи.

Новият кмет Марсело Кривела се отказа от плановете си за превърне арената за хандбал в четири училища. А общо 31 блока, приютили спортистите в олимпийското село, останаха незаети въпреки намерението да се продават като луксозни апартаменти.

Най-лесно е да бъдат обвинени политиците, въпреки че е трудно да се посочи само една конкретна причина за този грандиозен провал. Успоредно с домакинството зад кулисите се разрази най-големият корупционен скандал в страната. Операцията с кодово название "Автомивка" вкара в затвора над 200 държавни служители на най-високо ниво. Дори любимият на нацията президент Луис Инасио Лула да Силва бе осъден на 9,5 години заради подкупи в размер на 5 милиарда долара.

В мащабния репортаж на ESPN е засегната и съдбата на бразилските спортисти, които спечелиха златни медали и получиха обещания за слава и богатство. Някои от тях твърдят, че сега са в по-незавидна финансова ситуация, отколкото преди игрите. Освен че още чакат премиите си, те непрекъснато губят спонсори и доходи.