на живо

Хърватски журналист пред bTV: Футболните агитки се обединиха в името на хората (ВИДЕО)

Членовете на най-агресивните фракции помагат на хората да се справят с коронавируса и последиците от земетресението, което разлюля Загреб

Хърватски журналист пред bTV: Футболните агитки се обединиха в името на хората (ВИДЕО)

В разгара на пандемията от коронавирус, Хърватия пострада и от земетресение с магнитут 5,3 по Рихтер, усетено най-силно край столицата Загреб. Насред паниката, обхванала цялото население, футболните фенове на местните грандове се обединиха. Те излязоха по улиците, за да помогнат при евакуацията на болниците и на всички, които имат нужда от подкрепа в тези тежки времена.

bTV се свърза с Филип Ожболт - журналист в най-големия спортен всекидневник в Хърватия "Спортские новости", който разказа каква е ситуацията в страната, как се справят с коронавируса и последиците от земетресението и защо "шахматистите" ще бъдат сред най-големите губещи от отлагането на европейското първенство по футбол. 

- Здравей, Филип. Надявам се, че си добре. Каква е настоящата ситуация с пандемията от коронавирус. За съжаление, вие трябваше да се справите и с природно бедствие, много силно земетресение. Как е Хърватия в момента, Загреб и хърватите като цяло?

Снимка: Reuters

- Здравей. Ситуацията в Хърватия е по-различна от другите страни в Европа, защото се борим с коронавируса, но от вчера и със земетресението в Загреб, което беше с магнитуд 5,3 по Рихтер. Ситуацията с коронавируса е под контрол според мен, защото имаме 306 потвърдени случаи, което не е толкова много, и положителните проби не се увеличават толкова много. Проблемът е, че имаше земетресение и на почти всички им се наложи да излязат от домовете си, както и трябваше, защото такова беше нареждането от полицията. Много хора от Загреб заминаха към морето, където имат къщи. Тогава започнаха и проблемите за полицията, защото много хора се придвижваха из страната. В Загреб със земетресението ситуацията можеше и да е по-страшна. Има едно момиче на 15 години, което все още е в критично състояние в болницата с травми по главата. Беше извършена операция, но все още е в критично състояние. Имаше повече от 20 души, които бяха с по-леки наранявания. Градът като цяло не е много разрушен, най-сериозните щети са в центъра, защото имаме много стари постройки там. Аз живея на 10 минути пеша от централния площад, почувствах земетресението много силно. Мога да кажа, че това е най-ужасяващото чувство в живота ми, защото ме събуди, както и много други хора, които излязоха по улиците. Не знаех какво точно да правя, защото в момента съм в самоизолация, както и още 9000 души. Не знаехме дали трябва да излезем, но когато полицията нареди всички да излязат по улиците... ние го изпълнихме. Сега полицията и армията са по улиците, за да разчистят. Много от старите сгради са леко разрушени. Мисля, че цяла Европа видя снимките. Сега ситуацията се нормализира, но има още вторични трусове, които плашат хората, защото когато изпиташ подобно земетресение, дори по-малките те карат да се чувстваш много некомфортно. Нашите учени казват, че не би трябвало да има по-силен трус. Ние, обаче още се чувстваме в опасност, защото имаше земетресение в Гърция, а и Балканският полуостров винаги е застрашен от големи земетресения. Епицентърът на земетресението беше на 10 км от Загреб, което е много близо. То афектира сериозно Загреб. Чух, че хора от Словения, Австрия, Босна казват, че са го почувствали - в Словения и Босна по-силно, така че можете да си представите мащабите.

- Видя ли паника в хората в Хърватия при комбинацията от битката с коронавируса и земетресението?

Снимка: Reuters

- Нямаше много паника, по-скоро гняв от хората от Хърватия, заради хората, които си идваха в страната от държави, които бяха афектирани от коронавируса преди нас. Примерно Италия. Има много хървати, които работят в Италия. Първият случай на коронавирус в Хърватия беше на човек, който е бил на мача от Шампионската лига в Милано между "Аталанта" и "Валенсия". Когато той се върна, беше и първият с положителен тест за коронавирус. Не се паникьосваме, но се купува много тоалетна хартия... една от най-големите мистерии на коронавируса, поне за мен. Ситуацията е окей, защото нашето правителство, което винаги критикуваме, за момента се справя със ситуацията, както аз мисля, че трябва да се прави. Земетресението не направи нещата по-лесни, но се справяме. Сега се правят проверки на всички сгради в центъра на града, дали са опасни или не. Нека кажем, че 20% от Загреб е застрашен от ново земетресение, останалите сгради са нови и са сигурни. От утре затваряме всички градове, така че няма да има масово придвижване, с изключение на журналисти, снабдители на магазини, лекари, полиция и армията. След вчерашния ден в Загреб, мнозина напуснаха града. Така разпространението на коронавируса може да се увеличи, защото бяхме в контакт с много хора вчера сутринта.

- В такива ситуации има и положителни истории. Историята за хърватските футболни фенове обиколи света, защото фенове от "Динамо" Загреб и "Риека" помагаха на хора в болниците, като доброволци след земетресението. Кажи ни малко повече за това, което се случи и как се чувствате, като не съобщавате за боеве между футболни фенове. Сега се говори за положителната страна на едно различно общество, за което новините често са различни.

Снимка: Reuters

- Ние сме свикнали с тези истории. Футболните фенове в тези ситуации винаги са първите, които помагат. Малко е тъжно, защото винаги сме много критични към тях. Персонализираме ги като хулигани и винаги говорим за това, че не се държат подобаващо. Всичко започна с коронавируса и хората, които бяха поставени под карантина у дома, особено по-възрастните. От "Бед Блу Бойс", фракцията на "Динамо" Загреб, започнаха да купуват и да носят продукти от магазините, като храна и най-необходимите неща, от които се нуждаят. Организираха се много бързо. Повече от 1000 от тях се включиха. Вчера със земетресението имаше опасност за една от болниците в Загреб – болница "Петрова". Трябваше да се евакуират всички новородени и майките им. "Бед Блу Бойс" дойдоха и помогнаха на персонала на болниците да пренесат всички кувьози и обурудването и да помогнат с трансферирането му към друга болница в Загреб, която е в безопасност.

- В Загреб има една болница, която сериозно пострада от земетресението и не може да се използва повече, така че вчера тя цялата беше евакуирана. "Бед Блу Бойс" бяха и там. Като цяло работиха целия ден вчера. Помогнаха много, защото болницата, която трябваше да е евакуирана заради земетресението, трябваше да е евакуирана през нощта, а болницата с бебетата и майките им беше евакуирана сутринта. Те помагаха и на полицията и на армията с разчистването в центъра през целия ден. За почистването на града се включиха и фенове от фракцията "Торсида". "Торсида" е сред най-старите фен фракции в Европа. Те подкрепят "Хайдук" Сплит, добре познати са по света. Те помагаха на "Бед Блу Бойс", имаше снимки как двете фракции си помагат и беше много красив момент за Хърватия в тези тежки времена. Бих казал, че това е най-тежката ситуация за страната ни от гражданската война в началото на 90-те години. В ситуация на пандемия в комбинация със земетресението, не ни се е случвало такова нещо, така че да получим помощ от футболните фенове е прекрасно и както обичам да казвам, те винаги са тук, когато хората имат нужда от помощ. "Торсида" също помогна в Сплит, преди 6 дни, когато една болница трябваше да бъде поставена под карантина заради коронавируса. От "Торсида" помогнаха за пренасянето на голяма част от оборудването към друга болница. Полицията, пожарната, армията не могат да се справят с всичко сами. Феновете никога не ни разочароват в подобни ситуации.

Снимка: Reuters

- Хърватия е една от силните спортни нации, особено на Балканите. Когато става дума за футбол, хандбал, баскетбол. Как реагират вашите спортни звезди в момента. Публикуват ли много неща в социалните мрежи, по подобие на спортистите в целия свят, включват ли се в онлайн предизвикателствата?

Снимка: Reuters

- Да. Те призовават хората да си стоят у дома. Много от тях публикуват неща постоянно. Трябва да започна със земетресението, защото се случи вчера. Много спортисти като Лука Модрич и Иван Ракитич, капитанът на отбора ни по хандбал изразиха подкрепата си към хората от Загреб. Нашият вестник "Спортские новости" започна кампания "Остани си вкъщи" и много спортисти и треньори, като селекционера Златко Далич се включиха. Има много спортисти и треньори, които казват на хората да си останат вкъщи. Има и предизвикателството с тоалетната хартия, много от спортистите се включиха. Обичаме да казваме, че те са нашите най-големи посланици и в такива времена винаги помагат, тук са за страната си.

- От спортна гледна точка, когато всичко беше спряно в Европа, миналата седмица, същото се случи и в Хърватия. Нямаше смисъл спортът да продължава при затворени врати, това щеше да афектира спортистите.

Снимка: Reuters

- Ние сме тъжни, че УЕФА отложи европейското, защото Лука Модрич и Иван Ракитич ще са по-стари с една година и много други хърватски футболисти като Деян Ловрен. Мисля, че сме една от страните, които ще са най-афектирани от това отлагане.

- Най-дискутираната спортна тема в Хърватия е отлагането на европейското първенство и как Хърватия ще се справи с този турнир впоследствие, както и олимпийските игри, защото през 2016 спечелихме 10 медала, което беше рекорд за Хърватия. Сега имахме същите надежди, така че Токио 2020 е много важно събитие за много спортисти, както и за страната, защото ние сме малка страна и се представяме пред света благодарение на спорта.

bTV призовава: останете си вкъщи!