на живо

Хиджабът не прикрива обичта към спорта

Четири жени от Саудитска Арабия защитават честта на страната си на олимпийски игри

Getty Images

Саудитска Арабия не е най-спортната държава в света. Азиатската страна е известна със своята пустиня, шейхове и консервативни мюсюлмански нрави.

Четири жени обаче са решили да докажат, че хиджабът не пречи на любовта към спорта.

Сара Ал-Атар, Лубна Ал-Омаир, Кариман Абу Ал-Джадаил и Вуджид Фахми са истинска атракция в Рио. Облечени от главата до петите във версии на традиционните си дрехи, те бягат, фехтуват се и участват в схватки в джудото.

Никой не очаква големи успехи от четирите състезателки от азиатската държава. Те не са покривали нормативи, за да заминат за Рио. Получиха "уайлд кард" от организаторите на олимпийските игри и разрешение от родината си, с които се включиха в надпреварата.

Снимка: Getty Images

Фахми отпадна още в при първата си схватка в джудото. Ал-Омаир също не се представи убедително във фехтовката.

Ал-Джадаил изправи олимпийския стадион на крака, но също не влезе на финала в бягането на 100 м.

Снимка: Reuters

Погледите сега са насочени към Сара Ал-Атар, който ще се включи в женския маратон утре, превръщайки се в първата представителка на своята страна, участвала на две олимпиади.

Тя и джудистката Войджан Шахеркани бяха първите. Те защитаваха честта на Саудитска Арабия в Лондон преди четири години редом до мъжете.

Революцията започна тогава по инициатива на вицепрезидента на Международния олимпийски комитет - Анита де Франц. Тя предложи на всички атлети на азиатската страна да бъде забранено участие на игри, докато не се преразгледат законите за допускане на жени в състезанията.

Снимка: Getty Images

Това даде начален тласък на кампанията... и на сбъдването на мечтите на момичета, на които е забранено със закон да спортуват.

Сега те виждат знамето с олимпийските кръгове на живо. Облечени във версии на традиционните си облекла, с които показват уважението към религията и страната си, те вече не се страхуват да демонстрират и своята обич към спорта.