на живо

Идеалната възраст на идеалния олимпиец (ВИДЕО)

За младите и старите в Рио ни разказва Николета Маданска

bTV

Каква е идеалната възраст на идеалния олимпиец? Кога си неприлично млад, за да дефилираш на игрите? Кога подмятанията за баби и дядовци наистина звучат обидно в елитния спорт?

Отговорът потърсихме в спортната редакция на bTV, като дори излъчихме доброволец, който да се телепортира в 1896 г., когато Атина е домакин на първите модерни олимпийски игри.

Своеобразната дисекция на възрастовото деление на атлетите в далечното минало и сега в Рио направихме с помощта на Николета Маданска. Тя ни срещна с гордостта на Непал в Бразилия – плувкинята Гаурика Сингх – на крехката възраст от 13 години и 255 дни при откриването на най-великия спортен форум на планетата (игрите в Рио се откриха на 5 август – б.р.).

Сингх на практика е още дете, а на всичкото отгоре, в Рио бе изпратена от олимпийския комитет на родината си без...придружител. Средства за нейния треньор не се намериха и така двамата бяха принудени да държат връзка чрез съобщения по мобилните си телефони.

Горката Гаурика писа светкавично на своя наставник в момента, в който от притеснение скъса банския си с нокът и изпадна в паника. Девойчето се колебаеше дали да изтича в съблекалнята и бързо да се преоблече или да рискува да бъде наказана от журито. Или още по-лошо - да се превърне в обект на подигравки от капризната откъм звезди в басейна публика.

Николета Маданска вдъхновено разказа и историята на най-възрастната участничка в Рио – австралийката Мери Ханна, която стъпи на бразилска земя на 61 години и 283 дни. Поданичката на Зеления континент израства във ферма, родителите й гледат коне и така пламва любовта й към този спорт. Това е петото й олимпийско участие в обездката, но Мери крои амбициозни планове за след 4 години в Токио. И има основателна причина да вярва, че бъдещето е пред нея и пред....младото й конче Буги Уги.

Снимка: Getty Images

„Той е едва в зората на своята състезателна кариера, а в Токио ние вече ще бъдем перфектен тандем”, твърди бабата на три внучета от двете си дъщери, които също е запалила по конете.

Специално за зрителите на bTV Маданска се пренесе в Атина през 1896 г., където участва и най-младият досега олимпиец – 10-годишната звезда на елините в гимнастиката Димитриос Лундрас. Той печели бронзов медал в отборната надпревара пред родна публика.

Справката показва, че сензацията от древността Лундрас се ражда на 6 септември 1885 г. Умира на 85-годишна възраст през 1970 г. Участва в Първата и Втората световна война и достига до чин адмирал в гръцката флота.

Най-внушителното старче в олимпийската история е Оскар Сван. На 72 години той се пуска на игрите в Антверп през 1920-та, където мери сили в турнира по стрелба. Шведът си го бива, защото придобива право да се състезава и 4 години по-късно в Париж, но се оттегля в последния момент заради заболяване.

Сван е роден на 20 октомври 1847 г. Кариерата му минава през три олимпийски участия, от които се завръща с пет отличия – две златни от Лондон 1908: обстрелване на сърна с един куршум – индивидуално и отборно, сребърно от Антверп 1920 в същата дисциплина и две бронзови от Стокхолм 1912 и отново от Лондон 4 години по-рано в двойна стрелба по сърни. Любопитното е, че и при трите си олимпийски участия Сван е придружаван от сина си Алфред, който също се нарежда сред медалистите.

За големите неща в спорта възраст няма. Когато говорим за олимпиада, най-важен е духът. Ето и какво подготви за вас в телевизионен формат самата Николета Маданска: