на живо

Йорданка Благоева на 70!

Първата българска лекоатлетка световна рекордьорка празнува юбилей

Lap.bg

Олимпийските игри в Мюнхен – 4 септември 1972 г. В скока на височина остават само две състезателки, които не са направили опитите си – представителката на домакините Улрике Майфарт и българката Йорданка Благоева. Стадионът е недружелюбен към гостенката, която е на път да открадне под носа на публиката жадуваното злато. И двете са направили по два неуспешни опита да преодолеят 190 см в използвания тогава коремнопретъркалящ стил.

Благоева е първа! Засилва се и скача! В мига на приземяването всичко изглежда като сбъдната мечта – летвата е на мястото си, а всички камери са вперени в българката, която очаква да закачи на гърдите си златния олимпийски медал… Всичко обаче рухва след 17 секунди!

Точно след толкова пада летвата, а Майфарт не пропуска шанса си и измества българката от най-високото стъпало на почетната стълбичка.

Благоева обаче е готова да докаже, че златото има място в колекцията ѝ. И го прави по безапелационен начин само 20 дни по-късно! Летвата вече е на височина 194 см, а родената в монтанското село Горно Церовене лекоатлетка е категорична в опита си. Не само, че печели най-високото отличие от турнира в Загреб, българката подобрява световния рекорд в скока на височина. Нещо повече – Йорданка Благоева е първата родна състезателка по лека атлетика, записала срещу името си званието „Световна рекордьорка“.

Отличията на българската гордост не се изчерпват с тези два медала. Благоева, чиято кариера започва в клуб „Септемврийска слава“ Монтана, а след това преминава в столичния „Левски – Спартак“, подобрява и рекорда в зала две години по-късно. Тя скача 192 см на Европейското първенство в Ротердам, а постижението ѝ носи и признание за „Най-добра лекоатлетка на Европа“.

Многократната ни републиканска шампионка участва на 4 олимпийски игри - Мексико (1968), Мюнхен (1972), Монреал (1976), Москва (1980). 4 години след злополучно изгубената титла тя отново се качва на почетната стълбичка, печелейки бронз в Монреал.

Йорданка Благоева завърша кариерата си с пет световни рекорда и множество медали. За своя наследничка обявява Стефка Костадинова – именно на нея подарява фланелка си, когато приключва с активната кариера. Съдбата си знае работата и през 1987 г. на световното първенство в Рим България отново има световен рекорд в скока на височина. 209-те сантиметра на Костадинова остават непреодолими и до днес.

Благоева е носител на  орден "Народна Република България" I степен (1972), Медал за принос към световната лека атлетика (1987), "Златен почетен знак" на Българския олимпийски комитет, почетен знак на президента и МВР.

Снимка: Lap.bg

Тя е създател и председател на съюза по аеробика. Член е на Изпълкома на Българския олимпийски комитет и негов заместник-председател.

Въпреки всичките си отличия Йорданка Благоева е категорична, че най-голямата награда за нея са синът ѝ Благой и дъщеря ѝ Илиана, както и петте ѝ внучета.

Днес живата легенда на българската лека атлетика навършва 70 години! Екипът на спортната редакция на bTV ѝ пожелава здраве и дълголетие!