на живо

Как Дани Валверду върна Григор сред най-добрите в тениса (ВИДЕО)

Треньорът на българина в екслузивно интервю за "120 минути"

bTV

Дани Валверду е мълчаливият млад мъж, който спокойно наблюдава мачовете на Григор Димитров от ложата. Той рядко показва емоциите си и не обича социалните мрежи. Дани започва да се занимава с тенис като дете, а в Барселона среща своя връстник Анди Мъри. Двете момчета стават приятели, а състезателните им кариери започват заедно. Дани обаче се отказва и става треньор. Всъщност, единственият в света, който е по-млад от играчите, които тренира.

Той пое Григор Димитров в момент, в който няколко треньори така и не успяха да изкарат пълния потенциал от него. Философията му е повече от интересна и универсална за всяка област. Тя минава през помощта играчът сам да намери своята идентичност, да се почувства щастлив от това, което прави и да се успокои.

"Наблягах на образованието си в университета, но и това беше свързано с пътя ми в тениса. Реших да спра да се състезавам професионално когато бях едва на 19 години и започнах да играя в колежа в продължение на четири години. Това се случи докато учех. Това беше преломен момент за мен и университетската среда ми хареса. Но моята голяма страст е тениса", започва разказа си венецуелецът.

"Моите родители никога не са ме карали да правя едно или друго нещо. Те ми дадоха възможност да спортувам каквото си поискам. Опитах какво ли не, например докато играех тенис, също и плувах. Но когато дойде време да се съсредоточа само върху един спорт, избрах тениса. Той беше вътре в мен".

"Избрах тениса заради индивидуалността. Аз не съм много добър в приемането на съвети от хората и предпочитам сам да вземам решенията си. Не съм човек, който следва или се подчинява на заповеди. Това е забавно, защото моята работа е да поставям задачи и да давам заповеди, но винаги съм искал да завися от себе си и да вярвам в себе си. Затова избрах тениса - защото там можеш да вървиш напред благодарение предимно на себе си", продължава разказа си той.

Валверду разкрива, че не е планирал да се занимава с треньорска дейност: "В живота ми дойде момент, в който трябваше да направя рязък завой. Бях пред дилема дали изобщо да продължа да играя като състезател, но съм много щастлив, че нещата се развиха така. Защото обичам работата си в момента и се справям доста успешно. Но никога не бях планирал подобно развитие. Но това е животът. Той може да те заведе на места, където никога не си планирал да бъдеш... Аз съм благодарен човек. Благодарен за възможностите, които получих, включително и работата ми днес.

Валверду твърди, че трябва да се поставя граница между работата и приятелството в професионалния спорт.

"Приятелството с твоя играч е нещо добро, защото ти прекарваш много време с него. Но в същото време трябва да поставиш граница между това да си приятел и треньор. Трябва да си твърд, защото това е твоята задача. Трябва да извадиш най-доброто от него, карайки го да не спира по пътя. Трябва да го мотивираш всеки ден и да си в състояние да му казваш неща, които може би той не иска да чуе. Но това е твоята работа. Ето защо трябва да поставиш линията между това да си приятел и треньор. Бих казал, че това е голямо предизвикателство, но е сред най-важните задачи".

Той сподели и как мотивира най-добрия ни тенисист да се представя толкова добре: "Първо, ти трябва да попиташ спортиста какви са неговите цели. Трябва той да ги формулира, а ти да го слушаш. Ако мислиш, че това, което той формулира, е постижимо или че може да стигне по-далеч, тогава трябва да формулиш план за преследване на целите. Той може да заработи само ако спортистът вярва в плана, който ти го караш да следва. Това е взаимен процес. Целите не могат да се поставят само от мен. Но този план за преследване на целите е много важен за мотивацията. Тя не идва само от мен, а от цялата заобикаляща среда на играча - семейство и приятели. Те също имат голяма роля, не по-малка от тази на треньора и отбора. Всички около играча трябва да са на едни вълни с него и да не спират да го мотивират. Друга тайна е, че тренировките трябва да са забавни за играча".

"Целта е той да няма търпение да започне следващата му тренировка. Той може да се смее на корта, но важното е да й се наслаждава. Това е най-важното - той трябва да очаква с желание тренировките си. Това е трудно, защото аз го натоварвам много сериозно, но дори и натоварването трябва да е интересно за него. Защото има опасност една сутрин той да се събуди и да няма желание да отиде да тренира... Затова превръщането на тренировките в забавно и интересно преживяване, е част от моята стратегия".

Снимка: Twitter

А каква е правилната стратегия за постигане на желаните резултати: "Номер едно - сериозна работа. На второ място - трябва да откриете своите силни страни. Много хора хабят толкова много енергия в опит да поправят това, което не могат толкова добре и неглижират качествата, в които наистина са отлични. Аз имам философия - много по-лесно е да развиеш силната си страна, отколкото да развиваш слабостите си. Много често хората се фокусират върху негативните си страни вместо да работят върху силните си качества и да ги правят по-съвършени. Така че за мен сериозната работа е на първо място, но след това идва развитието на силните ти страни, за които трябва да преследваш по-високи и по-високи стандарти. Това е важно за всеки, който иска да стане по-добър в своята област или просто иска да е по-добър човек", сподели треньорът.

Какво още каза Дани Валверду за голямото внимание, на което е обект Григор Димитров, за следващата цел пред успешния им тандем, и какво наставления му дава преди да излезе на корта, вижте във видеото: