на живо

Как един учител по физическо мотивира учениците си да тренират у дома (ВИДЕО)

Извънредното положение в страната изисква повече креативност при подготовката на уроците

Как един учител по физическо мотивира учениците си да тренират у дома (ВИДЕО)

В днешно време часовете по физическо възпитание понякога са неглижирани. Извънредното положение в България заради коронавируса допълнително затруднява провеждането им.

Учениците прекарват дълги часове онлайн пред компютъра и не всеки учител може да намери сили да мотивира класовете, както и не всеки клас намира сили да слуша учителите си докрай. 

Е, не по този начин стоят нещата във видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I". Господинът по физическо възпитание и спорт Росен Ракаджиев и учениците му си помагат взаимно. Той ги мотивира непрекъснато да обичат спорта, а те му се доверяват и изпълняват всички поставени упражнения. 

"Смятам, че благодарение на съвременните технологии се справяме отлично с тази необикновена за всички нас ситуация. Ние в ПМГ "Екзарх Антим I" ползваме различни платформи и начини за работа, като "Школо", където е нашият електронен дневник, ползваме и социалните ни групи, разбира се, Вайбър, Месинджър и Фейсбук, а отскоро преминахме и към новата платформа, по указание на МОН – "TEAMS", обяснява Ракаджиев. 

Всеки час под карантина започва с инструктаж и задължително проветряване на стаята. "Именно движението е ключът за справянето в днешната ситуация, според мен. То е важно не само сега при тези ограничени условия, то е ключът към подобряване на здравословното състояние, повишава имунитета, ставаме по-трудно податливи на болести.", казва Ракаджиев.

Учителят не пести усилия за учениците си. Росен се подготвя сериозно за всички часове, а през уикенда отделя по 5-6 часа, за да разнообрази упражненията и да изненада учениците си с нещо ново.

"Трябва да се адаптираме постоянно и да предлагаме интересни и разнообразни уроци като начин на преподаване на нашите ученици, за да ги мотивираме да седят пред екрана и наистина да има смисъл от всичко това, което правим", казва Ракаджиев.

"Лично аз давам по-малко домашно и се стремя 99% от часа да премине изцяло в практика. Давам интересни и разнообразни упражнения, различни комплекси, хора, които също са заложени в учебното съдържание.", продължава учителят.

Най-притеснен от ситуацията се оказва дванадесетокласникът Денис Димитров, за когото физическото е вторият най-любим предмет след математиката. Денис трудно си представя живота без движение, обича екстремните спортове, а благодарение на господина си по физическо е и активен планинар. Сега обаче е спокоен, защото вижда, че въпреки забраната за излизане, часовете по физическо се провеждат по план.

"Последният път правихме кардио. Имам съученици, които имат двор и си позволяват, когато е топло, да излизат да тренират на двора, но също дори и да нямаме двор, пак не пречи. Така като гледам, моите съученици, които са в апартамент, също се справят и също тренират. Правим коремни преси, лицеви, последния път правих кофички на стол. Единственото нещо, което не можем да правим в стаята е да тичаме, да правим крос – няма как да стане, това е единственото нещо, което малко ми липсва.", разказва Денис.

Момчето споделя, че целият клас поддържа приятелски отношения с учителя, което им помага за високата мотивация по време на часовете.

"За духа ни е виновен господинът. Като позвъни, винаги ни нахъсва, винаги ни казва някоя шега. Той говори с нас приятелски, много готино се държи и това много ни мотивира и ни помага да тренираме вкъщи. Програмата наистина е доста разнообразна и винаги има нещо различно и нещо интересно. Ако не можем да разберем от прочит упражненията, или той ни показва на видеочат, или ни праща клип, който да гледаме, докато тренираме.", обяснява Денис.

Момчето, което от един месец не е излизало, защото иска да бъде отговорно към себе си и другите, отправя призив и към зрителите на bTV: "Ще се справим заедно и това ще отмине. Нека всички да си останем вкъщи, за да решим проблема много по-бързо и да се върнем към предишния си начин на живот".

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: