на живо

Как играта "Football Manager" се превърна във важна (ВИДЕО)

Хиляди клубове по цял свят си плащат, за да могат да ползват данните разпространени от футболния симулатор

Google

"Времето, прекарано от екипа ни в наблюдение на футболисти из цял свят, със сигурност е доста повече от това, което самите клубове отделят за същата цел," това споделя Майлс Джейкъбсън, един от създателите на "Football Manager" (FM) и шеф в компанията "Sports Interactive", занимаваща се с разработването на играта. 

"Football Manager" стартира през далечната 1992 г. под името "Championship Manager" и запазва това наименование до 2004 г. Създатели са братята Пол и Оливър Колие, които успяват да направят играта във фамилната си къща в Шропшър, Великобритания. 

Първоначално критиците определят симулатора като пълен провал, но десетилетия по-късно "FM" вече е сочен за причината зад множество провалени бракове. Но, както споделят разработчиците на играта, всичко си заслужава, ако успееш да закараш любимия си "Транмиър Роувърс" на финал за Шампионската лига. 

Снимка: Facebook
"Компанията ни разполага с над 13 000 скаути по света," казва Джейкъбсън. "Няколко човека работят в офисите на "Sports Interactive" като част от изследователския екип. Над 100 души пък отговарят за определена лига или нация, а най-отдолу във веригата са хората, които следят единични клубове,"

"Не всичко опира до това колко добър е даден футболист в момента. Това е свързано със статистика и може да се открие във всеки сайт като "Opta". Най-важното за нас е да бъдем точни в преценката си как този футболист ще се развие в бъдеще," добави Джейкъбсън. 

При създаването на играта първенствата в нея са се броели на пръстите на едната ръка, докато футболистите не са били реални. В момента базата данни на "Football Manager" побира над 700 000 играчи и персонал от цялото земно кълбо. 

Стивън Дейвидсън, част от изследователския екип, работещ за "Sports Interactive", споделя пред Copa90: "Колкото повече шампионати и футболисти добавяме, толкова повече хора са ни нужни. Във всяко първенство се обръща внимание на всеки отбор, на всеки футболист в тима, както и на самия щаб".

"Помня когато разработвахме първенството в Гибралтар, мислехме че ще бъде лесно, заради малкия брой жители. За много кратко време обаче изникнаха няколко хиляди човека, на място, където има само едно футболно игрище," допълни Дейвидсън. 

От "Sports Interactive" наскоро разкриха, че процентът им на успеваемост при намирането на таланти е около 99,5%, докато този при футболните клубове е почти двойно по-малък - 50%. 

За хората, които работят за компанията не е важно количеството данни, които могат да бъдат събрани, а доколко точни ще бъдат те. Зад всеки провал, като американеца Фреди Аду, който така и не можа да достигне пълния си потенциал, стоят още няколко успеха като... Лео Меси.

Снимка: Google
"Любимата ми история несъмнено е свързана с Лионел Меси," разказва Джейкъбсън. "Синът на тогавашния мениджър на "Рейнджър" Алекс Маклийш играл една от ранните версии на "Football Manager" и попаднал на младия Меси, който се състезавал за втория тим на Барселона. Младежът отишъл при баща си и му казал, че незабавно трябва го привлече, но Маклийш не го послушал... а след това всичко е история".

Светът на футбола започва да се обръща все повече и повече към помощта на футболния симулатор. Първият, който призна, че използва играта за търсенето на таланти бе Андре Вилаш-Боаш, когато изпълняваше длъжността на главен скаут при Жозе Моуриньо. 

"Никой футболен клуб няма да обяви публично, че е купил футболист единствено и само на база на данните предложени от нас," категоричен е създателят на играта. "Но ако погледнете трансферите, случили се в реалния живот, може да разберете кои клубове си помагат с играта. И то на най-високо ниво в световния футбол".

Футболни клубове от целия свят си плащат за разрешително, за да ползват данните предоставени в играта, а същото правят и спортните новини на "Sky Sports", когато сравняват играчи от Висшата лига. Желанието на създателите на "Football Manager" да направят най-реалистичната футболна симулация доведе до там, че в днешно време самата игра се превърна в един от най-влиятелните фактори в спорта.