на живо

Лекарят на националния отбор: На 5 български стадиона има дефибрилатори

"Това е класически случай на сърдечен арест", категоричен е доктор Бисер Бочев за инцидента с датчанина Кристиан Ериксен

Пет стадиона у нас разполагат с дефибрилатор за оказване на първа помощ на терена. Това заяви в „Тази сутрин“ лекарят на националния ни отбор по футбол д-р Бисер Бочев, който е и първият българин – член на Медицинската комисия на УЕФА. Той беше категоричен обаче, че всеки стадион трябва да е оборудван с дефибрилатор.

„Много лесно се работи с такъв тип апарат, дори от непрофесионалист. Той сам си показва кога може да бъде използван. Дефибрилатор има на Националния стадион „Васил Левски“, аз мога да гарантирам, че такава техника има на пет стадиона у нас“, обясни д-р Бочев.

Снимка: Reuters

По думите му всеки лекар на терена трябва да е подготвен за ситуация като тази с датския футболист Кристиан Ериксен. Играчът в момента е в стабилно състояние, след като колабира на терена.

Сред спасителите, оказа се, има и български лекар. Валентин Великов работи за УЕФА и е бил на стадиона по време на мача. Д-р Бочев коментира, че е добър приятел с д-р Великов. Той обясни, че колегата му е бил там в качеството си на официално лице – офицер по допинг контрола.

„Искам да го поздравя. Той, както и другото допинг ченге - Йенс Клайфелд, са се притекли на помощ. За първи път пред очите на милиони зрители се случи това, за което ни се опасяваме и винаги се подготвяме преди всеки един мач. Това е класически случай на сърдечен арест, в такива случаи има ясни правила и разпоредби на УЕФА как трябва да се действа“, обясни медикът.

Снимка: БТА

Д-р Бочев уточни, че при подобен спешен случай на терена първо трябва да се провери дали дихателните пътища на засегнатия са проходими, след което се проверява дали състезателят диша, работи ли сърцето му и едва след това – дали спортистът е адекватен и може да контролира действията си.

„Гледах многобройни повторения на ситуацията – ясно се вижда, че няма никакъв контакт, състезателят пада сам. Говорих с д-р Великов, че на терена е по-трудно това нещо да се види, тъй като случаят става на далечната тъч линия, а медицинските лица са от другата страна. За такава ситуация всеки един футболен лекар трябва да е подготвен“, заяви д-р Бочев.

Снимка: Reuters

Медикът коментира, че всеки един футболист е редно да има базисни познания по оказване на спешна медицинска помощ, но няма изисквания за задължителен подобен курс.

Снимка: Reuters

"От една страна, изследванията на футболистите преди състезание и периодичните такива, са свързани с това да могат да изчистят евентуалните причини за появите на такива ситуации. Създадени са програми, при които колеги от всички държави членки на УЕФА се обучават при правилните алгоритми и когато издържат тежкия изпит, могат да разпространяват това знание в държавите. Правихме такъв курс и в България. Адекватността на екипа е похвална! Искам да поздравя целия екип на Дания, медицинските лица на терена, които свършиха прекрасна работа.

Стори ми се, че медицинският екип на Финландия също се притече на помощ. Другото допинг ченге - Йенс Клайнфелд, е човек, който обучава такива екипи и преди мача е провел инструктаж и малка тренировка на екипа, който е на терен. Те са действали точно по алгоритъма. Това, което се случи на терена не е плод на някакво обучение, а е въпрос на здравна култура, солидарност. Всеки един човек е добре да има базисните знания. Впечатли ме солидарността, с която футболистите на Дания подходиха към случая и обградиха като с щит своя човек", каза д-р Бисер Бочев.

Снимка: Reuters