на живо

Лекарят на плувците отказа да назове колко пъти са тествани за допинг (ВИДЕО)

Според д-р Любомир Петров, станозололът може да им е подхвърлен и на купон

Лекарят на плувците отказа да назове колко пъти са тествани за допинг (ВИДЕО)

Никой не може да отговори колко пъти през последните 12 месеца плувците от националния отбор са тествани за допинг. Този въпрос видимо смути и най-коментирания лекар у нас през последните 48 часа – този на държавния тим по плувни спортове д-р Любомир Петров.

-Колко проби са дали плувците ни за последната една година?

„Не съм сигурен какво мога да коментирам, просто не съм запознат добре и знам, че имаме ограничение да коментари и да ви кажа, не съм сигурен, че мога да коментирам такива неща“, казва доц. д-р Петров – преподавател от катедра „Физиология и Биохимия“ на НСА „Васил Левски“.

След разследване на bTV, трима плувци от националния отбор, върху които се гради и щафетата на България – Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, бяха официално обявени като прегрешилите с архаичния и от десетилетия забранен анаболен стероид станозолол.

Ръководството на федерацията, треньорът на националния тим Кристиан Минковски и д-р Любомир Петров поддържат втори ден версията, че изключително ефикасното иначе вещество е попаднало в организма на талантите без тяхно знание. Доцент Петров съзира конспирация и заговор – подхвърляне на препарата в стаята на спортистите, в храната им или на младежко парти.

„Това може да се случи абсолютно навсякъде. На купон, на такива места. По принцип децата проявяват внимание към това. Те нямат никакво чувство, нямат страх, че нещо може да се случи“, споделя преподавателят от НСА.

Снимка: bTV

Докторът отрича някога да е давал излишни таблетки на плувците, извън регламентираните. Според него, бройката от над 30 хапчета на ден, за която признаха младоците, не бива да стряска никого:

„Излишна таблетка да давам не се е случвало. Имало е случаи да пропусна да дам витамини на момичетата и те са ме подсещали, но излишна – никога. Освен това, те всички таблетки стоят отгоре и се виждат.“

"Постоянно излизат нови и нови хранителни добавки всяка година. Ние четем стотици статии „за“ и „против“, но накрая изцяло се доверяваме на препоръките на Международния олимпийски комитет"

-Може ли човекът Х от отбора да отиде при чашката на човека У и да му постави нещо в чашката?

„Не само в чашката, може да му постави в стаята, в която са заедно, в стаята, в която му е на гости, в храната. Не е казано, че се е случило само по време на лагер, а и когато са имали други контакти. И тук също е възможно да му бъде поставено нещо, въпреки че обикновено те не се оставят без надзор. Ние работим в приятелска среда и не сме имали за цел да следим някого целенасочено, не сме имали съмнение, че някой може да направи подобно нещо.“

Снимка: bTV

Много любопитно бе обяснението на доцент Любомир Петров и за поисканата от него урина в чашка от националите по плуване миналата седмица. Според уличените със станозолол трима национали, докторът е поискал урина от всеки тях в пластмасови чашки, специално за допинг тест, на чашките е пожелал да поставят само инициали, но е отказал да назове в коя лаборатория ще се изследват пробите. Според лекаря, спортистите просто не са го разбрали и той е изискал урината за рутинна медицинска проверка, а не за допинг проверка.

„Значи става въпрос за следното: урина се дава за елементарни проби за всяка медицинска дейност, това при нас се прави като изследване. С едни лентички. Не са ме разбрали, допинг тестове за вътрешна проверка не могат да се провеждат, дори и при наше желание, да речем, че е съществувало, защото апаратурата за тази цел в България, е изключително скъпа и  специализирана и изисква много добри специалисти“, казва доцент Петров.