на живо

"Левски-Раковски": От традиция, през иновации, към бъдещето (ВИДЕО)

"Ще направя възможно да постигнем мечтите на тези деца след нас!", каза директорът на детско-юношеската школа на "Левски-Раковски"

"Левски-Раковски": От традиция, през иновации, към бъдещето (ВИДЕО)

Да върне старата слава на едно място, дало много на българския футбол. С тази задача от 2014 г. се е заел бившият футболист на "Левски" и трикратен шампион с екипа на "сините" Станислав Ангелов. Днес, загърбил професионалните мачове и окачил бутонките на пирона, той е в ролята на директор на детско-юношеската школа на "Левски-Раковски", а амбицията му е да развива таланта на младите футболисти на едно от най-любимите си места.

"Имам изключителни сантименти. Най-хубавите ми детски години минаха тук, най-голямата чистота и всичките ми мечти са изградени на този стадион. Сам-самичък дойдох тук на 8 години и започнах да тренирам футбол. Всичките мечти съм си постигнал. Сега ще направя възможно, до някаква степен, да постигнем мечтите и на тези деца след нас", споделя Ангелов пред bTV.

Снимка: bTV

Задачата изобщо не е лека! Когато бившият футболист се завръща на игрището от неговото детство, той вижда единствено упадък.

"В началото, когато пристигнах, заварих 70-80 дечица, но условията не бяха въобще естествени за тренировъчен процес. Моята голяма идея, която си изповядвам от доста дълго време, е да оставя нещо след себе си", добавя Станислав Ангелов.

И така клубната база на "Левски-Раковски", стъпка по стъпка, започва да придобива по-различен облик.

Снимка: bTV

"Започнахме реновирането във всички аспекти: терени, съблекални, треньорски стаи, абсолютно всичко е що-годе доста добре в сравнение с това, което беше. Сега има около 200 деца. Всички набори са горе-долу пълни. Дечица има и има много желаещи", коментира бившият капитан на "Левски".

Амбициите на Станислав Ангелов водят и до иновативно решение. На клубната база се поставя първият в Източна Европа хибриден терен, който представлява смесица от естествено и изкуствено покритие. Такъв покрива стадионите на някои от най-добрите отбори в Европа – сред които "Реал" Мадрид, "Барселона" и "Байерн" Мюнхен. За да бъде сигурен, че резултатите ще бъдат постигнати, Ангелов проследява изкъсо целия процес:

"Доста дълго време аз лично се образовах в тази насока как точно, какви са подводните камъни, какво точно трябва да се направи, как трябва да се пипне и много, много други детайли, които трябва да се изпипат. Избрах най-доброто, което може да бъде на този етап в Европа. Има няколко вида технологии. Смятам, че тази е най-добрата, съобразена с нашите географски ширини, атмосферно налягане и най-вече зимите, които ни предстоят тук."

Снимка: bTV

Уверен, че това е пътят на развитие на клуба, Станислав Ангелов залага и лично имущество, за да бъде финансиран скъпоструващият проект.

"Един чужденец, който е женен за българка – на него му хареса проектът и идеята. Аз заложих свое лично имущество към него, той финансира всичко, свързано със строежа, и сега продължаваме да работим. Той все още не е идвал дори да види как стоят нещата, но предполагам, че съвсем скоро ще види с очите си каква работа е свършена. Вярвам в това, което правя, и смятам, че това е пътят, бъдещето и нямам никакво колебание – нито в себе си, нито в идеята си", категоричен е той.

А зад идеята школата на "Левски-Раковски" отново да създава таланти застават и познати за футболната общественост лица. Легендата на "Левски" – Добромир Жечев, е консултант, а бившият съотборник на Станислав Ангелов в при "сините" – Милан Коприваров, днес е треньор в ДЮШ на "Левски-Раковски".

Снимка: bTV

"Със сигурност мога да кажа, че на терена е много по-трудно да се работи с него като футболист. Беше доста изискващ, доста претенциозен като по-голям и като опитен. Сега, като ръководител, виждам, че е по-улегнал, по-уравновесен, но пък е много дисциплиниран. Със Станислав Ангелов сме го приели много сериозно. Основното нещо са децата и засега единственото нещо, което виждам пред себе си, е "Левски-Раковски", споделя Коприваров.

Добрите условия в школата носят и детските усмивки на терена. Наско Джамбазки, който тренира в клуба, споделя, че обстановката и тренировъчният процес са в основата той да продължава да носи емблемата на отбора.

Павел Павлов е вече 11-а година в "Левски-Раковски" и признава, че отношението на треньорите го е мотивирало да се занимава професионално с футбол:

Снимка: bTV

"Задържах се толкова дълго заради отношението на треньорите и на моите съотборници. Ние сме много добър колектив и си помагаме. Всичко е много приятно за работене. Станислав Ангелов е много голямо име. Помага ни за всичко. На терена и извън него."

С уверен поглед към бъдещето, в "Левски-Раковски" продължават своята усърдна работа, следвайки клубното мото: "Мечтите стават реалност не на талантливите, а на трудолюбивите."