на живо

Малдини и династиите, покорили футболна Европа

Когато крушата не пада по-далеч от дървото, при това няколко пъти

Чезаре, Паоло, а вече и Даниел. Трето поколение Малдини облече екипа на "Милан". Най-младият футболист от прочутата фамилия дебютира за "росонерите", появявайки се в игра през втората част на шампионатния двубой с "Верона" (1:1).

Незабравимият Чезаре Малдини, баща на Паоло и дядо на Даниел, дълги години носеше капитанската лента на "Милан", с който стана шампион на Италия четири пъти, изведе гранда от "Сан Сиро" и до европейския връх. Прекара 12 години в "Милан" - двойно по-малко от Паоло, който надмина баща си със 7 Скудета, една Купа и 5 Суперкупи на страната, 5 трофея в Шампионската лига, 4 Суперкупи на Европа и една от Световното клубно първенство.

Задачата пред 18-годишния Даниел е сложна. Високите очаквания вече казаха тежката си дума и по-големият му брат Кристиян (23) в момента се подвизава в нискоразрядния "Про Сесто".

Дядо, баща и син. Но династията на Малдини не е единствената, покорила великата игра. Кои са другите?

Кариерата на Кенет Клуйверт не е сред впечатляващите, въпреки че има 366 гола в 345 мача за суринамския "Робинхуд". Той обаче успява да предаде страстта си към футбола, както и таланта, на следващото поколение. Синът му Патрик бе звезда. Остави ярка следа в "Аякс", "Милан", "Барселона", "Нюкасъл", "Валенсия", ПСВ Айндховен и "Лил". Спечели веднъж Шампионската лига, завоюва и куп трофеи от вътрешните първенства.

Сега щафетата е в младия Джъстин Клуйверт, който играе за италианския "Рома".

Еднакви имена, различни ери. Още едно футболно семейство. От Маркос Алонсо Имас през Маркос Алонсо Пеня до Маркос Алонсо Мендоса. Последният носи екипа на английския "Челси". Във финала за Купата на Футболната асоциация през 2018 г. (срещу "Манчестър Юнайтед") левият бек игра със специални кори с лика на своите баща и дядо.

Дядото Хуан Карлос Корасо стига до аржентинските "Расинг" и "Индепендиенте", без да спечели трофей. Бащата Пабло Форлан е далеч по-успешен. Играе за "Пенярол", "Сао Пауло", "Крузейро", "Насионал" и "Дефенсор". Шест пъти шампион на Уругвай, носител на Копа Либертадорес с "Пенярол".

Кариерата на внука Диего Форлан обаче е още по-впечатляваща, защото се пренася и на Стария континент. Включва "Манчестър Юнайтед", "Атлетико" Мадрид и "Интер". Разликата е, че Пабло е защитник, а Диего - голаджия... и завърша футболния си път в Хонг Конг.

И следващата история води началото си от 50-те години на миналия век, когато Томас Балкасар се подвизава в "Депортиво" Гуадалахара (Мексико).

Хавиер Ернандес - Чичаро, продължава семейната традиция, но неговият син се превръща в звезда на мексиканския футбол и "златна резерва" на "Манчестър Юнайтед", после и на "Реал" Мадрид. Наричат го Чичарито, което в превод от испански означава Малкия Грах. Грах, защото той и баща му имат зелени очи.

Фамилия Станкович е емблематична за сръбкия футбол, но има необикновена история. Стъпка по стъпка: бащата на Деян Станкович - Борислав, носи екипа на ОФК Белград, а... майка му Драгица играе за "Слога". Цар Футбол е във вените на легендарния Деян Станкович, чийто син Филип е титулярен вратар в юношеската формация на "Интер" и вчера за пръв път бе повикан от Антонио Конте в представителния тим, макар и да остана неизползвана резерва.

Гудйонсен - Арнор, Ейдур и Свейн Арон от Рейкявик. Най-известният, разбира се, е по средата. Ейдур Гудйонсен обиколи половин Европа. Започна от "Валур" в родината си и стигна до гранд на Стария континент като "Барселона". Вляво е баща му Арнор, който е играл за "Андерлехт" и "Бордо", а вдясно 21-годишният му наследник Свейн Арнор, в момента носещ екипа на италианския "Специя".

Дядото Фин Лаудруп, който стига до "Брьондби", липсва на снимката. Синовете му Брайън и най-вече Михаел, обаче играят на най-високо ниво. Последният минава през "Ювентус", "Лацио", "Барселона", "Реал" Мадрид и "Аякс" и печели куп трофеи. Брайън не е толкова успешен, но също прави впечатляваща кариера - "Байер" Леверкузен, "Байерн" Мюнхен, "Фиорентина", "Рейнджърс", "Челси", "Аякс". Двамата братя са основни фигури в националния отбор на Дания в периода 1987-1998 г.

За съжаление, синовете на Михаел - Мадс и Андреас, се провалят в опитите си да изградят футболна кариера.

В началото бе Мартин Куман. След това дойде редът на синовете му Ервин и Роналд. Последният се превърна в легенда на "Барселона" по времето, в което Христо Стоичков бе един от любимците на каталунските фенове.

Наследникът на великия полузащитник - Роналд Куман младши, е на 24 години и действа като вратар в нидерландския втородивизионен ТОП Осс.

Последното футболно семейство има цели четирима представители. Гилйелмо Кудичини е ляв бек на "Триестина" през 20-те и 30-те години на миналия век. Синът му Фабио, наричан Черния Паяк, е вратар на силния "Милан" през 60-те, а внукът Карло помним с изявите му между гредите най-вече за английските "Челси" и "Тотнъм".

Любовта между фамилия Кудичини и футбола продължава в момента, тъй като племенникът на Карло - Матео, играе за аматьорския "Виджевано" като... централен защитник.

Тагове: