на живо

Последните рекорди в маратона - "технологичен допинг" или триумф на човешкия дух?

Маратонките на Кипчоге предизвикаха дебат

Елиуд Кипчоге е категоричен, че маратонките, с които слезе под митичната граница от 2 часа, не дават на атлета нечестно предимство, а представляват резултат от развитието на технологиите в спорта.

Експерти на Световната лекоатлетическа федерация обаче ще разгледат случая и не само него, тъй като само ден след Кипчоге, сънародничката му Бригид Косгей подобри 16-годишния рекорд при жените, дело на легендарната Пола Радклиф. Кенийката пресече финалната линия в Чикаго за 2.14:04 часа - 81 секунди по-бързо от Радклиф. Косгей също записа постижението с революционните и специално проектирани маратонки на известна марка.

Въпросът е дали тези постижения са триумф на човешкия дух или се дължат на нов тип допинг.

Но каква е разликата между "технологичните" маратонки и използваните доскоро? Отговорът: Изработени са от карбонови нишки, позволяващи с 4% по-бързо бягане. Подметката им е огромна и с изрязана вътрешна част, а под меката са разположени две пружиниращи приставки. Те подпомагат бягането, подобрявайки всяка една крачка на атлета.

"Няма нищо нечестно. Тренирах усилено. Не можем да отричаме, че технологиите се развиват. Трябва да го приемем. Във Формула 1 "Пирели" снабдява с гуми всички отбори, но "Мерцедес" е №1. Защо? Заради двигателя, заради пилота", коментира Кипчоге.

Според правилата на ИААФ, атлетът може да бяга бос или дори с една маратонка, но обувките му не трябва да бъдат изработени по начин, даващ на спортистите предимство, което ощетява конкуренцията.

Новите високотехнологични маратонки може и да бъдат забранени, но това няма да доведе до анулиране на рекордите, постигнати с тях. Решението може да е в лимитирането на дебелината на карбоновите подметки и други корекции, с цел тези обувки в крайна сметка да станат достъпни за всички.

Тагове: