на живо

Медийно селище върху робско гробище на игрите в Рио

Мястото, откъдето медиите ще отразяват олимпийските игри, е със свещенна история за някои жители на Бразилия

Журналистите, които ще отразяват олимпийските игри в Рио де Жанейро през август, без да искат ще станат част от съдбата на едно от мрачните места в историята на Бразилия.

Част от селището, предвидено за медии – в близост до олимпийското село, е построено върху гробище, където са погребани масово африкански роби, пише „Гардиън”.

Става въпрос за робите, наречени Киломбо. Останките на техните деди са дълбоко под бетона на „Бара Медия Вилидж” 3.

„Един ден се появи група от хора с резачки и унищожиха всичко, включително вековни дървета. Това е свещена земя, тъй като на нея се намират останките на моите предци”, каза лидерът на потомците на робите Киломбо – Адилсон Батиста Алмейда.
Адилсон Батиста Алмейда
Алмейда обвини строителите в неуважение към историята и унищожаване на археологически ценности.

Екипи на чуждестранни медии са на територията на селището от 5 юли. Малко от тях обаче са наясно с историята на мястото, въпреки че тя се отразява широко от бразилските медии.  

В края на 1888 г. около 4-5 милиона африканци са изтъргувани и изпратени в Бразилия. Хората от Киломбо са символ на съпротивата сред робите и са живяли именно в Рио де Жанейро.

Според модерната конституция на Бразилия Киломбо дори имат право да претендират относно правата върху земята им.  

Всъщност те водят борба за придобиване на права върху земята от един век насам, но процесът изглежда никога няма да бъде финализиран.

Тяхната кръв е пролята тук. Не искам тя да бъде просто изтрита. Ще се борим за нашето място и за нашите права и традиции. Ще направим всичко възможно дедите ни да бъдат щастливи, ако в момента ни гледат отгоре.”, каза още Адилсон Алмейда.

Пресаташето на кметството на Рио де Жанейро обаче беше лаконичен и категоричен, че медийното селище е частна собственост, построена върху частна територия и е съобразено с всички изисквания.

Историкът Рожерио Рибейро де Оливейра, професор в католическия университет на Рио де Жанейро, разкритикува остро отговорниците за проекта, като според него те „не са уважили археологическата ценност на това място”.
По време на разкопки в близост до църквата Сао Гонсало де Амаранте през 2000 г. са открити множество човешки кости, които се смята, че са на робите Киломбо. 

В писма до кмета на Рио Едуардо Паес потомците на Киломбо застават твърдо срещу разрушаването на околната среда в района и потъпкването на техните вековни традиции.