на живо

Милена Тодорова се цели в параолимпийския връх (ВИДЕО)

Прогресивното мускулно заболяване не пречи на състезателката по стрелба да преследва мечтите си

bTV

България ще бъде представена от седем спортисти на параолимпийските игри в Рио де Жанейро, които започват на 7 септември.

Една от състезателките е 42-годишната Милена Тодорова. Тя страда от тежко наследствено заболяване на опорно-двигателния апарат, но има един от най-точните мерници в спортната стрелба.

Милена е открила спорта преди 9 години. На шега решава да опита стрелба в зала и установява, че ѝ се отдава, въпреки липсата на подготовка.

Снимка: bTV

"Много ми хареса. Запалих се и още на това състезание станах първа. Това много ме стимулира. Започнах да тренирам по-усилено", сподели тя пред bTV.

Заболяването на Милена е прогресивно и засяга долните и горните крайници.

"За да тренирам на мен ми трябва чужда помощ. Сама не мога да се справя. За това до мен са винаги баща ми и брат ми, които ми помагат във всяка една моя тренировка", благодарна е Тодорова.

Заради спиналната мускулна атрофия Милена не може сама да държи пушката, за това ползва специална пружина, която имитира треперенето на ръката. Доскоро тя сама финансира участието си в състезания и сама набавя скъпата екипировка.

Снимка: bTV

Въпреки трудностите, спортистката не се отказва и постига невъзможното - печели сребърен медал от световната купа в Анталия и директна квота за параолимпийските игри в Рио. По този начин тя за първи път получава финансиране от държавата.

"Изискванията на Министерството са много високи. Слагат ни под един знаменател със здравите хора, когато трябва да дадем някакви постижения, но когато трябва да дадат нещо на нас... Ето сега излязоха премиите. За първо място се дава пет пъти по-малко от това на здравите хора", казва една от седемте ни представители на започващите на 7 септември параолимпийски игри в Рио.