на живо

Най-добре платената футболистка печели 272 пъти по-малко от Меси

Разликата в заплатите на мъжете и жените е огромна

Getty Images

През последните няколко години женският футбол започва да излиза от сянката на мъжкия. Вече почти всеки голям отбор си има дамско направление, а най-добрите дори мерят сили в женския вариант на Шампионската лига. Каквито и успехи да постигат обаче, заплатите им дори не се доближават до тези при мъжете.

Според Insider звездата на САЩ Карли Лойд е най-добре платената футболистка през 2020 година. Лойд, която играе за „Скай Блу“ в американския елит, оглавява класацията с приходи от 518 000 долара годишно. Това е 272 пъти по-малко от звездата на „Барселона“ Лионел Меси - най-добре платения футболист.

Втора в списъка за възнагражденията е нападателката на „Челси“ и Австралия Саманта Кер. 27-годишната футболистка е спечелила 500 000 долара заплата за последната година.

На трето място в списъка е нападателката Алекс Морган, която играе за „Орландо Прайд“ и е капитан на женския национален отбор по футбол на САЩ. Алекс Морган има основен доход от около 450 000 долара.

Постоянно борещата се за равноправие Меган Рапиноу се присъединява към списъка с 447 000 щатски долара годишно. Американското крило и капитан на „ОЛ Рейн“ в Националната женска футболна лига (NWSL) е носител на „Златната топка“. Тя бе избрана за номер 1 на световното първенство през 2019 г.

Снимка: Getty Images

Челната петица затваря нападателката на „Чикаго Ред Старс“ Джули Ерц. Тя печели годишно по 400 000 щатски долара. За сравнение, петият най-високо заплатен в мъжкия футбол – Мохамед Салах от „Ливърпул“, взима по 37 млн. долара на година.

През 2019 година, 28 представителки на националния отбор на Щатите осъдиха Американската футболна федерация за 66 милиона долара. При завеждането на делото жените изтъкнаха, че неправомерно получават много по-малко от мъжете при постигането на еднакви цели.

Основният аргумент бе свързан с успехите на двете гарнитури през последните години и бонусите за резултати. За сравнение, наградният фонд на световното за жени във Франция през 2019 г. беше 30 милиона долара, а шампионките получиха 4 милиона. В Русия през 2018-а от 400 млн. долара, 38 бяха гарантирани за първенеца. В случая Франция.

Американските футболистки загубиха делото, но съдът реши условията при пътуване и настаняване да бъдат уеднаквени – каквото за мъжете, такова и за жените.

Темата за еднаквите възнаграждения обаче не спира да се тиражира в медиите, продиктувана от изявите и изказванията на част от футболистките.

През 2019-а САЩ победи с 2:0 Нидерландия на финала във Франция, а от публиката се чуваха скандирания за „равностойно заплащане“.

В мача срещу Япония през 2020 г. световните шампионки носиха тениските си наобратно в знак на протест. “На нас ни се плаща по-малко, отколкото на мъжете за всеки трофей, победа, равен и за всеки един футболен мач. По-малко. Това се случва на нас, на мен, на всеки човек, който е третиран незначително поради своя пол”, каза преди време лицето на американския отбор Меган Рапиноу.

Няма как да не отбележим, че огромните разминавания между заплатите на мъжете и жените са свързани с популярността и качеството на игра. Именно по тези показатели женският футбол отстъпва сериозно.