на живо

Опасна ли е терапията на Майкъл Фелпс

Терапията с вендузи крие и рискове

Getty Images

Червените кръгове по тялото на Майкъл Фелпс и неговите съотборници от олимпийския тим на САЩ предизвикаха доста вълнения.

След като известно време феновете се питаха каква е причината за причудливия "обрив" на американците, стана ясно, че лекарите на тима използват терапия на хиляди години, с която да подпомогнат възстановяването на спортистите след тежки тренировки и състезания.

Става дума за третиране с вендузи.

 

Атлетите вярват, че терапията подпомага кръвообръщението в мускулите и по този начин възстановяването протича по-бързо и леко.

Гимнастикът Александър Надур дори определи вендузотерапията като "най-добре похарчените пари в живота ми".

Снимка: Getty Images

Има ли обаче уловка или тези горещи чашки наистина са вълшебни?

След третиране с вендузи по кожата остава червени петна. Очевидно е, че на местата, на които са поставени чашките, кръвта не тече по-бързо, а дори напротив - застоява се.

Това не може да остане без реакция от страна на човешкото тяло. Вакуумът, който се създава от чашките, има опасност да предизвика тромби в кръвта.

Рискът не е само това. Процедурите може да са доста популярни, но извършени от непрофесионалист водят до неприятни последици за кожата.

За да бъдат "залепени" за кожата тези чашки и да предизвикат желания вакуум, те трябва да се нагреят. Най-често това се случва с помощта на горещ спирт. Ако и капчица от него попадне върху кожата на клиента, последствията са необратими.

Снимка: Getty Images

Защо тогава спортистите на САЩ са толкова доволни?

Според здравния журналист Джеймс Хамблин, всичко е въпрос на самовнушение.

"Вендузотерапията не е изследвана в големи контролирани групи в здравни заведения. Това е трудно. А плацебо ефектът от нея е силен, особено след като зависи и от атлети, които се представят на много високо ниво в своите състезания", казва той в статия, свързана със станалите прочути "белези" на Майкъл Фелпс.

Снимка: Getty Images

Хамблин обяснява, че медицинските изследвания всъщност не са важни за хората, които прилагат тази терапия. Като представители на така наречената "алтернативна медицина", те не искат доказателства за ефекта от своите действия.

Мистичността около вендузотерапията пък засилва психологическия ефект върху пациентите.

"Ако имате достатъчно време и пари за харчене и вендузите ви карат да се чувствате добре, а от друга страна не ви интересува дали има научни доказателства за ефекта от тях и нямате проблеми с кръвта, те най-вероятно няма да ви навредят, освен че ще ви причинят лека физическа болка", се казва в статията на Хамблин.