на живо

От Йевтич до Ел Маестро - "злодеят" от "Българска армия" (ВИДЕО)

Треньорът на ЦСКА за родината, живота, името, скандалите и най-добрите играчи в света

bTV

Той е герой и злодей! Още с пристигането си привлече сериозно вниманието на футболната общественост към себе си. Първоначално с името си – нетипично за британския му паспорт и за сръбските му корени. После с визитката си – никога не е бил професионален футболист, но има солиден опит като помощник-треньор в Бундеслигата и Австрия и то на невръстна за стандартните разбирания възраст.

В дебютния си сезон като старши-треньор изведе "Спартак" Търнава до титлата 50 години след последния спечелен трофей.

Що за човек и треньор всъщност е настоящият наставник на ЦСКА Нестор Ел Маестро? Въпрос, който с еднакво любопитство си задават медии, фенове и опоненти. Но за да стигнем до отговорите – простички и без клишета – 3-годишният Нестор първо трябва да се влюби във футбола.

"Родното ми място в Белград е на метри от малък футболен стадион. Отборът се казваше "Цървена звезда", но не истинският, а тим от 5-а дивизия. Когато бях много малък с приятелите ми от квартала гледахме тренировките и срещите на отбора и въпреки че бяха долните дивизии, на нас ни се виждаше като нещо голямо. А първият истински мач, който гледах в Белград беше отново на "Цървена звезда", но истинският клуб", започва разказа си специалистът.

Логично един от любимите му отбори е именно "червено-белият" гранд от Сърбия, който през 1992 г. става шампион на Европа - любов, която се предава през поколенията в семейство Йевтич.

Година след най-големия успех на югославския клубен футбол, семейството на Нестор заминава за Англия, прогонено от войната в родината. Тогава той е само на 8 години. В ученически пансион, без да знае и дума на английски, Нестор намира общ език с новите си приятели. Говорят си чрез футбола.

Снимка: bTV

"В началото не ми беше лесно, спомням си че играехме много футбол в междучасията и вечер след училище. Всички бяха фенове на "Манчестър Юнайтед" по онова време. Това беше най-големият отбор тогава, и макар да бяхме на 800 мили от тях и никой не беше стъпвал в Манчестър, ние бяхме техни фенове", спомня си той.

10 години по-късно, потопил се изцяло в британското общество, Нестор решава да смени името си, да не бъде повече Йевтич.

"Промених името си два пъти. Първият път беше, защото не исках да имам сръбско име. Когато бях на 17-18 се срамувах от него, но сега се срамувам от това, че тогава ме е било срам. Бях малък и подвластен на влияние, поддадох се на цялата пропаганда. Сърбия и това да си сърбин не беше най-хубавото нещо на света през 90-те. Нямам мнение за това какво точно се случи тогава, кой е бил прав и кой грешен, но начинът, по който беше представено на Запад или поне в Англия, беше, че ние сме агресорите, лошите хора, които предизвикаха гражданска война и заради които много хора страдаха", разказва той.

Първоначално треньорът избира да се казва "нещо като Джон Смит", а след това идва решението да стане Ел Маестро, заедно с по-малкия си брат Никон, който тогава е на 7 години.

С британски паспорт, сръбско семейство и пребиваване в над 6 европейки държави, 26 години след първата раздяла със Сърбия, днес Нестор Ел Маестро се възприема по-скоро като гражданин на света.

"Определям се като британски гражданин, но със сигурност наясно със сръбски корени и близостта която имам към Сърбия. А ако ме питате къде е домът ми – във Виена, защото живея там със семейството си от дълго време, въпреки че нищо не ме свързва с Австрия", казва той.

Снимка: bTV

Време е да поговорим за футбол!

Нестор има ясна представа как би изглеждал отборът му, ако може да вземе в състава който футболист пожелае. Наред със световните величия, в него попадат Николай Бодуров и Божидар Чорбаджийски.

"Статистически те двамата са най-добрите в Европа в момента! Четох го някъде, не знам дали е вярно, но със сигурност играят много добре тази година", хвали своите футболисти Ел Маестро.

Снимка: bTV

Как обаче той се озовава на стадион "Българска армия"?

Оказва се, че за неговото назначение като треньор на "червените" е помогнал бившият наставник на "Левски" и "Литекс" - Люпко Петрович.

"Люпко беше мой инструктор, когато изкарвах треньорски лиценз. Беше доста строг към мен, каза ми няколко пъти, че от мен няма да стане нищо, но може би това беше неговият начин да ме мотивира или може би просто ми се подиграваше, защото бях най-младият в групата", смее се Ел Маестро. Той обаче все още подхожда с огромен респект към човека, извел любимата му "Звезда" до европейски клубен трофей.

Въпреки солидните препоръки, ЦСКА под ръководството на Ел Маестро направи няколко грешни стъпки в Първа професионална лига, в това число загуби от основните конкуренти за титлата - "Лудогорец" и "Левски". Слуховете за неговата смяна не закъсняха след пораженията.

Снимка: Lap.bg

"За да функционират медиите, особено във футбола, се нуждаят от добър и лош герой. Първенството този сезон е доста скучно, защото и трите големи клуба се представят добре. Сега всички сме толкова близо, че ще имаме доста оспорвано състезание, така че медиите ще създадат от само себе си герой и злодей. Те избраха да направят "Левски" героя, а ЦСКА и мен конкретно – злодея. Разбирам, че не е лично и че не е защото наистина мислят, че сме толкова зле", философски настроен е Нестор.

Герой или злодей, той винаги е обичал да провокира - на футболния терен и в живота.