на живо

Параолимпийците в битка срещу дискриминираща наредба от 2016 г. (ВИДЕО)

Атлетите с увреждания се срещнаха със служебния министър на младежта и спорта

Параолимпийците в битка срещу дискриминираща наредба от 2016 г. (ВИДЕО)

Родните параолимпийци водят битка срещу дискриминираща наредба от 2016 г. Недоволството им е заради голямата разлика в премиите между тях и спортистите без здравословни проблеми.

Днес атлетите с увреждания и служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов проведоха среща, на която бе обсъден проблемът.

"Водим тази битка, битка срещу наредба от 2016 г. Беше внесена от правителството на г-н Борисов. Искаме с помощта на новото правителство - това, което ще бъде след няколко дни месеци и години, да постигнем целта си, а именно да бъдем равни.", заяви пред bTV Християн Стоянов, който спечели сребърен медал на 1500 м на параолимпийските игри в Токио това лято.

"Тя дискриминацията е очевидна, може да се провери в наредбата, където е записан законът за награждаване и финансиране на олимпийци и параолимпийци - нещо, което е ясно. Тази дискриминация не е отсега, тази дискриминация е от 5 години и сега ние виждаме възможност и надежда в други хора, които биха ни помогнали да я променим."

"Искам да се чувствам като нормален спортист, както другите. Не мисля, че по-малко се трудя от тях. Трябва да се промени, това старото министерство го реши преди да се тръгне за Рио. Има дискриминация, то се вижда. От 5 години се мъчим да променим всичко това. Дано новото министерство да помага.", каза Ружди Руджи, който също завоюва сребро в японската столица - в тласкането на гюле F55.

"Разговорът с министъра беше много дълъг, но бих казал конструктивен. Той ни обеща да има промени за в бъдеще в спорта и параолимпийците да бъдат равни на останалите. Неговата идея е такава. За съжаление, в момента точно нещата не могат да се променят толкова бързо заради проблемите в цялата държава."

"Тази дискриминация е от миналото министерство на спорта, те направиха така, че парите да бъдат толкова малко за награждавания, а и за подготовка на състезателите. Ние се върнахме от Рио през 2016 г. с параолимпийската титла на Ружди Ружди и малко преди да започне тази параолимпиада беше съобщено, че ще сме на 20% от здравите спортисти. Искам да подчертая, че това го направи миналото министерство - на г-н Кралев.", коментира треньорът Радостин Тодоров.

"Параолимпийците са получавали пълен размер, както и останалите спортисти в България. След 12-а година, 16-а година получават процент от тези пари. Впоследствие излиза една наредба 19-а година. Параолимпийците завеждат дело, по-точно си търсят правата в съда, съдът застава на страната на министерството на младежта и спорта и на базата на наредбата, тази година парите, които ще получат параолимпийците, отново са с процент, но не в пълния размер, както на нормалните, както на останалите състезатели, които са в редовните олимпийски игри.", коментира служебният спортен министър Андрей Кузманов.