на живо

Първият албанец със световна титла. Защо Мустафи е нужен на "Арсенал"

Защитникът, чиято религия е бонус към чудесните му качества

"Арсенал" е вероятно най-полиетническият английски клуб. В състава почти няма място за англичани, а в шампионския отбор от сезон 2003/2004 поданиците на Елизабет ІІ бяха само двама - Сол Кембъл и Ашли Коул.

Не е тайна също, че на "Емирейтс" има доста мюсюлмани. Историята започва с пристигането на Арсен Венгер. Когато французинът се увлече по трансфери на свои сънародници от африкански произход, "артилеристите" бяха най-мюсюлманският тим във Висшата лига - Анри, Диаби, Саня, Насри, Анелка, Диара... Трима бивши звезди на "Арсенал" (Никола Анелка, Коло Туре и Абу Диаби) членуват в Асоциацията на мюсюлманите футболисти (AMF).

Снимка: Getty Images

Разбира се, всичко това не е случайно. Шефовете на клуба умеят да работят с феновете и да разширяват влиянието си на различни пазари. Вземат се предвид както националните, така и религиозните характеристики.

Днес всеки знае, че в "Арсенал" има французи, испанци, германци и мюсюлмани. На финала за Купата на Англия през 2015 г. няколко привърженици се появиха с жълти хиджаби, а в средата на този месец излезе информацията, че клубът възнамерява да построи джамия близо до стадиона. Ръководството не пропуска да поздрави мюсюлманите за всеки религиозен празник, а на постовете с подобно съдържание неизменно присъства и снимка на Месут Йозил. 

Германците с турски корени са истински посланици на своята религия. Йозил се моли преди всяко излизане на терена и често говори за ролята на исляма в своя живот. Веднъж дори се скара жестоко с Давид Вия по време на сблъсъка "Реал" - "Барса". "Наложи ми се да защитя религията си", лаконичен бе халфът на Бундестима.

Като всеки правоверен мюсюлманин Месут се покланя в Мека, почита празниците и винаги реагира на събития, свързани с Турция. След световната титла през 2014 г. публикува изображение на германския флаг с полумесец на червената "третина". Мюсюлманите в Европа го приветстваха горещо, а германските националисти реагираха остро.

Новият в "Арсенал" Шкодран Мустафи е не по-малко предан на исляма. Образът му в социалните мрежи далеч не е свързан само с тренировки, пътувания и семейството, но и с религията. Защитникът никога не се хвали със скъпи автомобили, а от скорошната му сватба не изтекоха никакви вълнуващи подробности. Типичен албански празник сред природата и много роднини - това е единственото, което можем да кажем за брачната церемония на германския национал.

Шкодран е в близки отношения с баща си, за което определено помага и разликата във възрастта им - едва 17 години. Али Булут Мустафи е не само най-добрият приятел, но и агент на сина си. През последните дни именно той преговаряше с ръководството на "Арсенал".

"Вярата ни спасява от главозамайването на славата", категоричен е бранителят. Той не близва алкохол и заради това успя да спретне скандал с пивоварната-спонсор на "Валенсия". Мустафи няколко пъти избута далеч от себе си бутилка с бира по време на рекламната пресконференция и се съгласи да разговаря с журналистите след дълги увещания.

Той е и единственият футболист на Германия, който има съвсем ясни спомени от нощта на триумфа в Бразилия. Макар че бе трезвен като краставичка, Шкодран танцува и се забавлява в компанията на очевидно злоупотребилия свой съотборник Пер Мертезакер.

"Аз съм първият албанец, спечелил световната титла", обяви щастливият защитник. Докато бе с фланелката на Бундестима, позира с флага на Албания и си направи селфи с Ангела Меркел. После се срещна с президента на Косово и направи традиционния албански жест с ръце. Шкодран смята себе си за албанец, но твърди, че е напълно интегриран в германското общество. В "Арсенал" е и Гранит Джака - той играе за Швейцария, но също охотно носи тениска с албанския орел.

Да, всички тези подробности от живота на Мустафи се показателни за трансферната политика на "Арсенал". Но със сигурност нещо друго е от далеч по-голямо значение - футболните му умения.

За своите 24 години той вече бе част от най-силните шампионати. На 14 попада в академията на "Хамбург", след това отива в "Евертън", минава през "Сампдория" и се озовава във "Валенсия". На 17 отхвърля оферти от "Нюкасъл" и "Манчестър Сити", за да избере "Гудисън Парк". Под ръководството на Дейвид Мойс обаче прекарва на терена само 15 минути в Лига Европа срещу БАТЕ. Девет пъти е в групата за мачове от Висшата лига, но така и не записва дебют.

Снимка: Getty Images

Мустафи става световен шампион, докато е футболист на "Сампдория". Там отива без пари през зимата на 2012 г. През сезон 2013-2014 изиграва 33 мача, бележи първия си гол в професионалната кариера и заинтригува Йоахим Льов.

Въпреки че се гордее с албанския си произход, Мустафи избира да играе за Германия. Става европейски шампион с юношите до 17 години, а през 2014 г. за талантливия централен бранител се разгаря битка между немската и албанската федерации. Доста фенове в Албания дори го заклеймяват като предател.

На световното се озова малко случайно - Марко Ройс се контузи в приятелски мач. С визитката си на шампион Шкодран се премести на "Местая", където заедно с Николас Отаменди оформи респектираща двойка в центъра на отбраната. Тимът допусна 32 гола през сезона (с три повече, отколкото "Атлетико", и с шест по-малко от "Реал"). Още тогава Арсен Венгер подпитваше за цената му.

Година по-късно Мустафи остана без аржентинския си партньор, който отиде в "Манчестър Сити". А защитата на "Валенсия" се пропукваше непрестанно, включително срещу "Хетафе", "Райо Валекано" и "Леванте". В тази трудна компания германският национал се превърна в лидер и дори получи капитанската лента. Резултатите обаче бяха трагични, а Шкодран преживяваше тежко неуспехите и си тръгваше опустошен след всяко слабо домакинство. Той просто обичаше "Валенсия", разхождаше се из града с оранжевия си спортен автомобил и хапваше морски дарове в прочутия ресторант "Панорама".

Мачът от първия кръг на настоящия сезон се оказа и последният на Мустафи за клуба. "Валенсия" загуби с 2:4 от "Лас Палмас" у дома, а защитникът влезе като резерва през второто полувреме и веднага сложи лентата. Равносметката от престоя му в Испания - 78 мача и 6 гола.

Да, Шкодран вече има най-великото отличие във футбола, но все още чака трофей на клубно ниво. Занапред той ще си партнира с Лоран Кошчелни в отбраната на "Арсенал". И двамата се намесват решително по 11 пъти на мач (наречете го съвпадение). За двете си години във "Валенсия" Мустафи отне 226 топки (най-много в Примера) и спечели 73% от въздушните двубои. Въпреки това французинът изглежда по-стабилен и ефективен във всички останали показатели.

"Ще се уча от новите си съотборници", категоричен е Шкодран. След дългите си обиколки из Европа той вече владее четири езика, на които ще си общува с Йозил, Джака и останалите звезди на "артилеристите".