на живо

Пиронкова е на 1/4-финал в Нотингам след обрат

Втората ни ракета ще се изправи срещу британка за място на финала

Getty Images

Спортист номер 1 на България за 2020 година Цветана Пиронкова се класира за четвъртфиналите на турнира от ITF в Нотингам.

Втората ни ракета направи обрат срещу квалификантката Моника Никулеску (Румъния) и я победи с 2:6, 6:3, 6:3, за да достигне за първи път през сезона до най-добрите осем.

За последно тя игра четвъртфинал на US Open през септември миналата година.

Следващата съперничка на Пиронкова е участващата с "уайлд кард" британка Емма Радукану. Тя е на 18 години и е №361 в класацията на WTA.

Снимка: Getty Images

Цвети първа стигна до точка за пробив във втория гейм, но не успя да я реализира и с това приключиха положителните неща за нея в сета. Бившата №28 в света Никулеску проби за 2:1 и 5:2 и след това сервираше за частта. Пиронкова отрази два сетбола, но при третия румънката триумфира.

33-годишната Никулеску стартира с пробив и във втората част, но пловдивчанката го върна незабавно. Последва размяна на още два брейка, след което Цвети спечели трети пореден гейм, с който проби за 5:3 и на свой сервис изравни резултата.

В заключителния сет българката започна с пробив, но Никулеску веднага го върна. В осмия гейм полуфиналистката от "Уимбълдън" през 2010 година отрази точка за пробив преди да вземе подаването си. Впоследствие Пиронкова стигна до четири мачбола и след последния се поздрави с победата.

С този успех българката спечели 25 точки за световната ранглиста, където в момента се намира на 113-ата позиция.