на живо

Пиронкова се завърна със стабилна игра и категорична победа над рускиня

Българката отново на корта след 3-годишно прекъсване

Getty Images/Guliver Photos

Цветана Пиронкова се завърна в големия тенис с победа в два сета над рускинята Людмила Самсонова. Българката, която за последно игра през 2017 г. се класира за втория кръг на US Open след успех с 6:2, 6:3.

Със стъпването си на корта в Ню Йорк Пиронкова показа стабилна игра. Пловдивчанката не позволи на 21-годишната си съперничка да диктува темпото, като още в първия гейм спаси точка за пробив.

Бившата първа ракета на България се възползва от грешки на рускинята и стигна до брейк за 4:2. Това й даде повече увереност и тя спечели първия сет с 6:2 след втори пореден пробив в подаването на Самсонова.

Във втората част нещата се повториха. Сетът бе равностоен до 3:2, когато Пиронкова направи брейк за 4:2. Този път обаче рускинята реагира веднага с рибрейк за 4:3. Това не разклати по никакъв начин Цвети и с още един пробив тя затвори мача с 6:3 във втория сет.  

Бившата номер 31 в света се класира за основната схема на US Open благодарение на системата "защитен ранкинг".

За последно полуфиналистката от "Уимбълдън" игра в Лондон през 2017 г. Тогава тя надделя над Сара Ерани с 6:1, 6:4 в първата фаза, а после отпадна след загуба във втория кръг от Каролин Вожняцки.

Пиронкова роди сина си Александър през март 2018-а.

Във втория кръг българката ще се изправи срещу Гарбине Мугуруса, която е под номер 16 в света. Най-доброто постижение на Пиронкова на US Open е четвърти кръг през 2012 г.

Другата ни представителка в основната схема при жените Виктория Томова напусна надпреварата след загуба с 0:2 сета (5:7, 5:7) от американката Аманда Анисимова.

След полунощ започва участието си в турнира и полуфиналистът от US Open през миналата година Григор Димитров. Той ще играе срещу Томи Пол от САЩ на "Артър Аш".