на живо

Проф. д-р Каролина Любомирова: Станозололът изчезва от организма за около 10 дни

"Това, което младите хора, особено спортистите, пропускат за неговото въздействие, са страничните ефекти"

Проф. д-р Каролина Любомирова: Станозололът изчезва от организма за около 10 дни

За анаболния стероид станозолол се счита, че изчезва от организма за около 10 дни. Младите хора, особено спортистите, обаче пренебрегват неговите странични ефекти и различните последици за органните системи. Това заяви пред bTV проф. д-р Каролина Любомирова - токсиколог от Медицинския университет.

Разследването ни как станозололът, забранен от 47 години за употреба в спорта, е попаднал в организмите на тримата плувци от националния отбор - Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов, продължава.

"Това, което младите хора, особено спортистите, пропускат за неговото въздействие са, страничните ефекти и различните последици върху органни системи - увреждане на черния дроб, повишаване на холестерола и други. Като повечето химични вещества в организма, анаболните също се метаболизират. Така че зависи как са приемани – дали през устата или венозно. Когато се приемат през устата – те преминават през устата и съответно се отделят през урината и урината засега е най-добрият начин за изследване, тъй като наличието на вещество може да се установи до 10 дни след приемане."

"Зависи от индивидуалните особености на организма и в кръвта може да се установи самото вещество, докато в урината то вече е метаболизирано в черния дроб, така че по-дълго време остава в урината, докато в кръвта остава за по-кратко. За станозолола конкретно се счита се, че за около 10 дни изчезва от организма."

"По начало тестостерон се произвежда и има в организма, така че има една норма, която съществува. Над нея става ясно, че има прием на вещество от външни източници. И е малко вероятно в пасти за зъби или в други храни. Така, че тези стойности, които са завишени и тревожни – са вследствие на прието външно вещество. Ако той функционира нормално е за определен период, ако той е стимулиран, тоест приеман е и друг път – ензимните системи по-бързо преработват това вещество и ще го отделят от организма."