на живо

Седмица на кардинални промени във Формула 1

Необходима е ясна стратегия в дългосрочен план, твърди Джеймс Браун

jamesallenonf1.com

След тази седмица Формула 1 вече няма да е същата! На 17 януари 2017 акционерите на американската корпорация "Либерти Медия" гласуваха за придобиването на контролния пакет акции на Формула 1 от инвестиционния фонд CVC Capital Partners.

Британският журналист Джеймс Алън разсъждава в блога си относно очакваните промени в хода на събитията:

В 66-годишната история на Формула 1 не са чести случаите на смяна на собствеността, но този път новите собственици могат да предизвикат промени с важни последици. Дори се говори за промяна в посоката на развитието на този спорт. Промените в ръководството пък са почти задължителни.

През есента Бърни Екълстоун коментира, че са го помолили да остане още за поне три години, но напоследък се говори упорито, че краят на царуването му ще настъпи доста по-скоро.

Американски експерти, анализиращи положението на "Либърти Медия" на пазара, уверяват, че сделката по придобиване на шампионата ще бъде одобрена днес. За четвъртък са планирали заседание на Стратегическата група и Комисията по Формула 1, след което ще се състои и Световен съвет на Международната федерация по автомобилизъм (FIA), който трябва да се произнесе по сделката. Уговорката между федерацията и сегашните собственици за срок от 100 години предполага, че продажбата на търговските права за шампионата задължително изисква одобрението на FIA. 

Повечето обаче коментират темата какво ще се случи след смяната на собствеността?

Твърди се, че "Либърти Медия" има съставен агресивен бизнес-план, касаещ динамично развитие на Формула 1 – както в спортно отношение, така и в търговски план. Необходимо е шампионатът да стане по-привлекателен за публиката. Говори се за разширяване на календара до 23 Гран при, което ще причини логистични главоболия на отборите, а промоутърите със сигурност ще нападнат новите собственици с предложения за намаляване на таксата и по-изгодни условия за домакинство на кръг. Като цяло нужно е "Либърти" да представи дългосрочен план относно вижданията си за бъдещето на Формула 1, но негов автор трябва да е човек, отлично разбиращ конкретния спорт, който да е възприел неговите ценности, познаващ историята му, но и способен да види нещата в перспектива.

Снимка: Getty Images

Доскоро Рос Браун бе консултант на компанията и би могъл да поеме отговорността относно някои аспекти в развитието на шампионата, а подсказки за това какво да очакваме се откриват в книгата му, удобно публикувана миналата есен. Ето и най-подходящите цитати:

„Считам, че Формула 1 трябва да стане достъпна за максимален брой отбори. Ще е чудесно, ако в шампионата участват 13 силни отбора, а лицензът за участие трябва да се цени толкова високо, че да се нареди цяла опашка отбори, желаещи да се включат в нашия спорт, а това ще доведе до значителни доходи и ще позволи да успеем…”.

„През следващите три години сме длъжни да подобрим нашия продукт. Нужно е всичко да се анализира, да се състави план и да се реализира… Сега във Формула 1 практически е невъзможно да се постигне съгласие, за да се организира нормално някакъв процес. Според мен това не искат нито отборите, нито пък Бърни. Затова моят приоритет е: необходимо е да се реформира законодателния процес, да се измени системата за корекция на регламента и да се постигне договореност за доставка на двигатели по справедливи и икономически оправдани цени”.

Снимка: Getty Images

Без значение дали това са възгледите на самия Браун или на някой друг в сянка, смяната на собствеността трябва да доведе до много по-ясна визия за бъдещето. Но за да станат подобни планове реалност е нужно във Формула 1 да се установят нормални взаимоотношения между FIA и всички участващи отбори.

Дали през 2017 ще научим какво е виждането на новите собственици за бъдещето на Формула 1? Или пък ще продължи тактиката на краткосрочното планиране? Може би ще знаем още до края на тази седмица.