на живо

Троцки, нацисти, Евро 2012 и Шампионска лига в едно

Олимпийският стадион в Киев има почти 100-годишна история, а утре ще бъде арена на най-чакания мач за сезона

Getty Images

Двата най-добри европейски футболни гранда, минали през стотици предизвикателства, за да са толкова близо до трофея на Шампионската лига, очакват със затаен дъх в тунела. Всеки един от футболистите – от многомилионни покупки, до лоялни играчи, носили само една фланелка, знае какво да очаква. Когато излязат на терена, те ще бъдат записани с любов, скандирания и очаквания. Трибуните ще зареват в един глас за най-добрите, а спортното съоръжение ще се тресе.

Тази година честта да усетят емоцията ще имат „Реал“ Мадрид и „Ливърпул“, а арена на сблъсъка ще бъде едно бижу, намиращо се в центъра на украинската столица Киев, което ще подслони 70 050 щастливци, сдобили се с билет за финала. Останалите ще могат да гледат мача пряко по bTV Action от 20:30 ч. на 26 май.

Снимка: Getty Images

Но да се върнем към стадион „Олимпийски“ в Украйна. Местните го наричат „Централен“ или „Републикански“. Той дори не е сред десетте с най-голям капацитет в Европа (на 16-о място), но пък има най-високата категория от УЕФА – 4 звезди. Мачове на него играе местният „Динамо“, както и националния отбор на Украйна.

Стадион „Олимпийски“ има опит с важните мачове. През 2012 г. там се играха 5 срещи от европейското първенство, включително и финалът (Испания победи Италия с 4:0).

Защо точно "олимпийски"? Заради олимпийските игри, естествено!

През 1980 г. в Киев се играят мачовета от олимпийския турнир по футбол, като част от Игрите, чийто домакин е СССР.

Какво още говори статистиката? 324 човека се грижат за приятното прекарване на зрителите на стадиона. ВИП местата са 738, 150 са тези за хора с увреждания. Общата площ на целия стадион е 168 800 кв.м. Трибуните са разделени на 80 сектора, а местата са разпределени на 38-46 реда във всеки от тях.

Стадионът е разделен на долна част (37 319 места) и тераса (32 731 места). 1497 са местата за журналисти и не се съмнявайте, че всяко едно от тях ще бъде запълнено за финала. 8 бара и огромен ресторант ще се грижат пък за доброто прекарване на зрителите, платили най-скъпите билети за финала. А за по-добра видимост ще бъдат включени всички 608 прожектора, които ще бъдат нагласени в най-удачния за атмосферните условия режим (а те са цели 7!).

Снимка: Getty Images

Предвид цифрите, този стадион изглежда като току що построена арена. Истината е, че той има почти 100-годишна история!

За строеж на стадион в Киев започва да се говори през 1914 г. Първата световна война обаче забавя плановете. След края на Гражданската война в Русия през 1922 г. и окончателното установяване на съветската власт, планът все пак е задействан.

На 12 август 1923 г. е открит стадион, който носи името „Лев Троцки“. Само след година е преименуван на „Червеният стадион“. Капацитетът му е 14 000 души, което обаче е твърде малко за град като Киев.

Снимка: Getty Images

През 1936 г. започва амбициозна реконструкция, която трябва да разшири трибуните, така че да побират 50 000 души. Архитект на проекта е Михаил Игнатиевич Гречина. Бутнати са изцяло западните трибуни, които след това са издигнати наново, за да служат за седалище на администрацията. 5 години след старта на проекта, стадионът се превръща в модерно за времето си бижу с места за зрителите, съблекални, тренировъчни игрища и дори лекарски кабинет… Общо взето изпълнен е планът за „нов републикански стадион, който да бъде величествен дом на физкултурата“, както твърди списание „Пролетарска правда“ от онези години.

Откриването е насрочено за 21 юни 1941 г., но именно на тази дата немската армия преминава границата на СССР, а Киев е бомбардиран.

Снимка: Getty Images

През септември, след 70-дневна отбрана, градът е превзет. За да вдигне духа на жителите, които се борят за живота си, един от футболистите – Шверцов, създава спортен клуб „Рух“. В него членуват бивши спортисти, които подкрепят окупаторите. Така именно футболен клуб „Рух“ изиграва първия мач на обновения стадион на 12 юли 1942 г., а по трибуните има близо 60 000 зрители.

Преди освобождаването на града, стадионът носи името „Всеукраински“, а до края на Втората световна война теренът служи за палатков лагер на войските.

Снимка: Getty Images

На 25 юни 1944 г. все пак се играе отменения от пред 3 години мач. Местният „Динамо“ губи от ЦБЧА Москва с 0:4. След срещата Никита Хрушчов лично обсъжда плановете за нова реконструкция – нов сектор за държавните мъже, табло и огради. Пари за спорт обаче в следвоенната ситуация не достигат, така че всички планове за подобрение по републиканския стадион „Хрушчов“ се бавят с години.

Таблото все пак остава голямата цел пред строителите. В края на 50-те то е дървено, след това е сменено с метално, за да може за първи път на мача „Динамо“ Киев – „Спартак“ Москва през 1963 г. зрителите по трибуните да видят часовник, както и резултат и голмайстори по време на срещата.

Снимка: Getty Images

Втората голяма реконструкция започва през 1966 г. за 50-годишния юбилей от Октомврийската революция. Около стадиона са построени игрища за различни спортове – тенис, волейбол, лека атлетика, както и ледена пързалка. Капацитетът на футболните трибуни пък е увеличен на 100 062 места заради изградената тераса, а целият комплекс носи името „Киевски централен стадион“.

През 1977 г. спортното съоръжение започва да се готви за голямото предизвикателство – Летните олимпийски игри през 1980 г. За да предостави най-добри условия за футболния турнир, теренът е оборудван с дренажна и поливна система, а на трибуните греят две нови електрически табла.

Снимка: Getty Images

След обявяването на независимостта на Украйна, стадионът първо е „Републикански“, а след това (през 1996 г.) е преименуван на „Олимпийски“.

През 1998 г. пейките са заменени от пластмасови индивидуални седалки, което намалява капацитета до 83 450 души. През 2001 г. пък е записан рекордът по посещаемост на съоръжението. Мачът „Динамо“ Киев – „Шахтьор“ Донецк от първенството е гледан от 73 950 души.

Снимка: Getty Images

Сегашният капацитет (70 050 зрители) е постигнат през 2011 г. Добрата новина за съвместното домакинство на Украйна и Полша на европейското първенство по футбол води до нова реконструкция, вдъхновена от олимпийския стадион в Берлин. Преди старта на шампионата е поставена козирка над всички сектори.

Снимка: Getty Images

Признанието за изхарчените 440 млн. евро идва от УЕФА. Централата възлага на служителите на стадиона в Киев да организират всичко за финала на първенството на Стария континент през 2012 г. и дава на съоръжението най-високата категория - 4 звезди.

Снимка: Getty Images

4 години след това идва нова добра новина – там ще се играе финалът на Шампионската лига.

Дали Киев ще донесе успех на „Реал“ Мадрид по пътя към историческия трети пореден трофей от най-силния европейски футболен турнир? Или „Ливърпул“ ще покаже защо е отбор за трудни мачове и отново ще изненада всички?

Гледайте пряко по bTV Action от 20:30 ч. на 26 май!