на живо

Вижте на кои стадиони ще бъде определен европейският шампион по футбол

10 великолепни съоръжения ще приемат мачовете от шампионата

Европейското първенство по футбол във Франция ще бъде най-мащабното в историята. За първи път на финалите ще играят 24 отбора, а общият брой на мачовете е 51 (13 по-малко от световните пръвенства). Те ще бъдат изиграни на 10 стадиона, сред които чисто новите арени в Бордо, Лил, Лион и Ница.

За построяването им и обновяването на легендарни стадиони като "Стад Велодром" в Марсилия бяха похарчени 1,6 милиарда евро. Модернизация, която според мнозина е била излишна, но организаторите са убедени в нуждата от реновации. Причината - Франция не се е възползвала максимално от домакинството на световните финали през 1998 година.

Огромният финансов разход обаче за момента изглежда оправдан, защото всичките стадиони изглеждат великолепно. Ето и кои са те:

"Стад дьо Бордо", Бордо

Капацитет: 42 000

Открит: 2015 год.

Мачове от шампионата: 5

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стадионът е проектиран от архитетките на "Алианц Арена" в Мюнхен и Олимпийския стадион в Пекин. Съоръжението е със стръмни трибуни, най-високата от тях е под максимално позволения във Франция ъгъл от 35 градуса.

За построяването му са изразходвани 184 млн. евро, а екстравагантният външен вид е постигнат чрез 900 подпори, които държат покрива. Те наподобяват боровете в най-голямата засадена гора в Европа, намираща се в близост до стадиона.

Поради металната конструкция, вибрациите са характерни за съоръжението. За трети път в историята Бордо ще е домакин на мачове от голямо първенство след световните шампионати през 1938 и 1998, когато срещите се играха на стадион "Шабан-Далма".

"Стад Боларт-Делелис", Ланс

Капацитет: 38 000

Открит: 1933 год.

Мачове от шампионата: 4

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стадионът в Ланс е построен от безработни миньори по време на Голямата Депресия преди 83 години. Встрани от него се издигат най-високите сгуроотвали в Европа (184 и 182 метра). В оригиналния си вид съоръжението е било овално, но през 70-те добива правоъгълна форма.

Използвано е за световното през 1998 и европейския шампионат през 1984, а за да приема мачове и от Евро 2016 в него бяха инвестирани 70 млн. евро.

Любопитно е, че населението на Ланс е по-малко от капацитета на "Боларт-Делелис". Въпреки това средната посещаемост на мачовете на местния тим през изминалия сезон бе 25 хиляди.

"Стад Пиер Мороа", Лил

Капацитет: 50 000

Открит: 2012 год.

Мачове от шампионата: 6

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първият стадион във Франция с подвижен покрив. Заради полупрозрачната външна облицовка прилича на гигантски фар, когато бъде осветен. Кръстен е на бившия министър-председател и кмет на град Лил - Пиер Мороа.

Находчив дизайн позволява северната част на терена да се подвига няколко метра и да се плъзга над южната, освобождавайки пространство, подходящо за поставяне на тенис корт, баскетболно игрище или провеждане на музикален концерт. Незиползваната част от терена се закрива със завеса за по-добра атмосфера. През 2014 година по този начин стадионът бе домакин на финала на Купа Дейвис, а през 2015 прие мачове от Евробаскет.

За пълно отваряне или затваряне на покрива са нужни 30 минути. Издига се на височина 31 метра и е изграден от 7400 тона стомана.

"Стад дьо Люмиер", Лион

Капацитет: 59 000

Открит: 2016 год.

Мачове от шампионата: 6

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Най-скъпият стадион на Евро 2016 бе открит последен от всички. Кръстен на братя Люмиер, той замени стария дом на Олимпик (Лион) - "Стад Жерлан", който "хлапетата" използваха от 1950 година.

Мястото за играждане на съоръжението бе избрано още през 2007 година, но юридически премеждия забавиха строителните дейности до 2013 година. Откриването бе на 9 януари, 2016, когато Лион победи Троа с 4:1.

Най-атрактивната част от стадиона е покривът, който е надвиснал като огромен чадър, осигуряващ подслон на феновете още преди да са влезли на трибуните. Това е първият стадион във Франция, който е с клубна собственост.

Ръководството на Лион очаква инвестицията от 405 млн. евро за построяването му да бъде "избита" чрез по-големи приходи от домакинствата. Годишната прогноза е, че те ще нараснат от 40 на 50 млн. евро. В същото време обаче клубът намали драстично харчовете за трансфери, разчитайки основно на талантливи юноши от своята академия.

"Стад Велодром", Марсилия

Капацитет: 67 000

Открит: 1937 год.

Мачове от шампионата: 6

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първият стадион, който ще бъде използван на три европейски първенства. Построен през 1938 год. за световните финали, оригиналният "Стад Велодром" е съдържал и колоездачна писта, отстранена през 1985. Капацитетът му е увеличен на 67 хиляди за СП 1998 чрез трибуни със заоблена форма. Доскоро три от тях бяха непокрити, излагайки феновете на силните средиземноморски ветрове.

Новият вълнообразен покрив реши този проблем, а в същото време бе запазена и уникалната структура на стадиона. Крайният резултат е впечатляващ, но и доста скъп.

Затъналата в дългове община инвестира 267 млн. евро, докато ръководството на местния Олимпик не даде дори цент за модернизацията. И неслучайно общината поиска годишният  наем от 1,5 млн. евро, който плаща клуба, да бъде увеличен пет пъти.

Любопитно: Северната трибуна "Патрис дьо Перети" е кръстена на знаменит фен, който е гледал всички мачове на Олимпик гол до кръста, включително и двубой в Берлин при температура от -12 градуса.

"Алианц Ривиера", Ница

Капацитет: 36 000

Открит: 2013 год.

Мачове от шампионата: 4

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Един истински екологичен стадион, който разполага със слънчеви панели, рециклира дъждовната вода, и използва ветровете, за да осигурява климатизация.

Плановете за изграждането му са били направени още в началото на века, но на два пъти (2002 и 2006) проектът е замразен. Евро 2016 обаче отново го върна на дневен ред и строителните дейности започнаха през 2011 година.

Стадионът е мултифункционален, а дизайнът му позволява приемането на ръгби и тенис мачове, моторни спортове и концерти. Там е ситуиран и френският национален музей на спорта.

Любопитно: Източната трибуна е кръстена на легендарния италиански политик и генерал - Джузепе Гарибалди, който се е родил и израснал в Ница. Той има основна заслуга за обединението на италинските региони в едно политическо образувание. Разбира се, не е бил особено доволен, когато родният му град е отстъпен на Франция вследствие на договор между двете страни.

"Парк де Пренс", Париж

Капацитет: 48 000

Открит: 1897 год.

Мачове от шампионата: 5

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Едно от най-знаменитите футболни съоръжения в страната вече е било домакин на мачове от две световни и две европейски първенства, както и на финала на колоездачната обиколка "Тур дьо Франс" от 1903 до 1967 година.

Със своите 48 хил. места, стадионът е далеч по-малък от "Стад дьо Франс", но има по-богата история. На него е изигран първият финал за КЕШ през 1956, както и мачът за трофея от Евро '84, когато Франция побеждава Испания.

Построен през 1897 година и изцяло изграден отново още два пъти - 1932 и 1972. При последния случай е премахната колоездачната писта, а новият дизайн е съобразен с подземно околовръстно шосе. Пари Сен Жермен играе мачовете си на този стадион от 1974.

Катарските собственици на клуба осигуриха 75 млн. евро за фейслифт преди еврофиналите. Те също така имат желание капацитетът да бъде увеличен на 60 хил. зрители.

"Стад дьо Франс", Париж

Капацитет: 80 000

Открит: 1998 год.

Мачове от шампионата: 7

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Националният стадион на Франция е най-големият на първенството, както и единственият, който не се нуждаеше от подобрения преди шампионата. Единственото съоръжение, построено специално за световното през 1998 година, от което прие цели 9 мача, включително и финала.

Разполага с впечатляващ елипсовиден покрив, който "плава" над трибуните, въпреки че тежи повече от Айфеловата Кула.

След инцидентите по време на контролата между Франция и Германия през ноември, френският спортен министър похвали служителите на стадиона за спокойните и точни действия, въпреки експлозиите около съоръжението. Охраната на "Стад дьо Франс" по време на срещите от Евро 2016 ще бъде засилена, а същото важи и за останалите стадиони.

"Стад Жофроа Гишар", Сент-Етиен

Капацитет: 42 000

Открит: 1931 год.

Мачове от шампионата: 4

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първоначално съоръжението бе поставено в листата на резервите, но по-късно организаторите промениха плановете си, след като стана ясно, че само осем стадиона няма да бъдат достатъчни за провеждането на 51 мача.

Спешното привеждане във вид на "Жофроа Гишар" наложи увеличаване на капацитета от 35 600 до 42 000 чрез поставяне на седалки в четирите ъглови сектора. Стадионът е от английски тип с четири стръмни трибуни в максимална близост до терена. Кръстен е на бизнесмена, поръчал построяването му.

Съоръжението бе домакин на мачове от световното през 1998 и европейското през 1984 година.

"Стад Мюнисипал", Тулуза

Капацитет: 33 000

Открит: 1937 год.

Мачове от шампионата: 4

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Най-малкият стадион на Евро 2016. Плановете за втори етаж от трибуни са били бракувани, когато публичните средства за строеж са били драстично намалени.

Тулуза е четвъртият по големина град във Франция, но определено може да бъде определен като "ръгби" град. За разлика от отбора по ръгби, който е спечелил рекордните 19 купи, футболният тим има само един трофей - Купата на Франция от 1957 година.

Стадионът е построен на остров в река Гарон и първоначално е бил известен като "малкият Уембли", заради приликите си с лондонското съоръжение. Не е използван на Евро 1984, но след модернизация приема 6 мача от световното през 1998.

За предстоящото първенство капацитетът е намален с 2 хиляди места, заради изискванията на УЕФА за повече широчина между седалките.