на живо

Вместо около пистата на Формула 1, в линейка в "заразената" Италия

Шефът на "Пирели" Марио Изола не се поколеба да се притече на помощ на заразените

Една от най-скъпите спортни надпревари в света - Формула 1, беше сред първите, засегнати от световната пандемия от коронавирус. Сезонът за бързите болиди все още не е започнал. 

Но сезонът за медицинските специалисти, особено в Италия, където регистрираните заразени с коронавирус до момента са над 124 500, а смъртните случаи са над 15 300, тече без почивка вече повече от месец.

За това един от най-важните хора за цялата индустрия на Формула 1 - изпълнителният директор на фирмата-производител на гумите за болидите "Пирели" Марио Изола, реши да предложи услугите си и да подпомогне всички борещи се "на първа линия" с коронавируса.

За разлика от повечето хора като него - с възможности, на отговорни позиции в големи фирми, той не отдели само средства. Предостави в битката... себе си.

50-годишният Изола е доброволец към службата за бърза помощ в Милано - един от най-засегнатите градове от коронавируса. След прекарана 14-дневна карантина заради престоя си в чужбина, той е готов за първата си смяна.

"Като парамедик знам, че се излагам на риск. Може да се изправиш срещу агресивен пациент, има и риск, когато трябва да бързаш с линейката. Случват се катастрофи например. Преди няколко години ми се случи да се ударим с друг автомобил, докато карах линейката. Другият шофьор почина. Всеки път, когато се обадят, се подготвяме да застрашим живота си. Просто трябва да го направим. Приятелката ми не е много доволна от тази работа", разказва Изола пред "Сън".

Той се присъединява към спешната помощ като доброволец, когато е само на 18 години, но едва тази вечер очаква да изкара първата си пълна нощна смяна - от 19:00 ч. до 5:00 ч. сутринта. 

"Говорих с хора като мен, имаме си чат. Те ми разказват какво предстои. До сега най-трудното беше, когато се появят някакви сложни ситуации, а сега по-скоро всичко това влияе на психиката. Обикновено с пациента в линейката се качва някой от близките му, за успокоени и подкрепа. Сега нямаме такова право, за да избягваме контактите. Може да качим някой в тежко състояние и да кажем на близките, че не могат да дойдат с нас. А това може да е последният път, в който виждат своя роднина. Трябва да им обясним, че такива са процедурите сега", добавя той.

Над 7000 са доброволците, които помагат на медиците в най-засегнатата област в Италия - Ломбардия. 150 от тях са на разположение на спешната помощ, като Изола.

Той не спира да помага и със средства за борбата със заразата.

"Да, на доброволците не се плаща, но трябва да се плати за защитните облекла, за горивото за линейки. За гуми не се плаща. Ние сме подсигурили. Парите, които събираме, се разпределят най-напред за хората в нужда - възрастните, които няма как да излязат, за да вземат пенсиите си, например. Болниците също са ни приоритет", заяви още той.

bTV призовава: останете си вкъщи!