на живо

Защо е "голям" Големият шлем в тениса?

Четири турнира са по-важни от всички други през годината

Getty Images

"Григор Димитров достигна до полуфинал на турнир от Големия шлем" - тази новина вълнува българските спортни фенове откакто роденият в Хасково тенисист победи Роджър Федерер. 

Българинът и друг път е играл на полуфинали, бил е и на финали, печелил е трофеи... И все пак този път говорим за Голям шлем! Има ли причина този турнир да е по-различен от другите?

Снимка: Getty Images

Всъщност да!

Четири са тенис турнирите, които имат честта да са част от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия (през януари), "Ролан Гарос" във Франция (през май-април), "Уимбълдън" във Великобритания (през юни-юли) и Откритото първенство на САЩ (през септември). Те не се организират от асоциациите на мъжете (АТР) или жените (WTA) в тениса, а от Международната тенис федерация.

Снимка: Getty Images

Те носят най-много точки за световната ранглиста на участниците, привличат най-голямо внимание и най-много почитатели по трибуните, наградните им фондове са най-високи, а място в основната им схема намират най-добрите. Да откажеш участие в такава надпревара, освен ако не си с тежка контузия, е прецедент.

Тези турнири, за разлика от обикновените, продължават 2 седмици.

Снимка: Getty Images

Всъщност терминът "голям шлем" за първи път се използва през 1933 г. Той е свързан с играта на карти бридж, в началото на 30-те години на ХХ век го използват и в голфа, за да отбележат, че Боби Джоунс е спечелил четирите най-престижни турнира през годината. 

В тениса го въвежда журналистът от "Ню Йорк Таймс" Джон Киеран. Предвкусвайки триумф на австралиеца Джак Крауфорд в последния за годината такъв турнир - Откритото първенство на САЩ (след като е спечелил "Ролан Гарос", "Уимбълдън" и Откритото първенство на Австралия), той заявява, че подобен успех би бил "голям шлем на корта". Само че Крауфорд е победен от Фред Пери в Ню Йорк.

Така в тенис речника навлиза понятието "Да постигнеш Голям шлем", тоест да си победител във всичките 4 най-важни турнира за една календарна година. Съществуват още термините "Кариерен голям шлем" - когато турнирите са спечелени, но не в един и същи сезон. "Златен голям шлем" пък е година, в която тенисистът печели всички 4 турнира и златен медал от олимпийски игри (като Щефи Граф).

Снимка: Getty Images

Иначе само петима са печелили истински "Голям шлем" в историята на тениса. Американецът Доналд Бъдж (1938 г.), австралиецът Род Лейвър (1962, 1969 г.), Морийн Конали - първата жена с такова постижение (1953 г.), Маргарет Смит Корт (1970 г.) и най-скорошната Щефи Граф (1988 г.). 

От действащите тенисисти Новак Джокович беше най-близо до Голям шлем през 2011 г., печелейки 3 турнира - Австралия, САЩ, "Уимбълдън". При дамите Серина Уилямс можеше да запише името си в историята, но през 2015 г. титлата от Ню Йорк отиде при Флавия Пенета, а не при нея.

Снимка: Getty Images

Всъщност четирите турнира са едни от най-старите тенис надпревари в света. "Уимбълдън" стартира през 1877 г. (най-старият в света), Откритото първенство на САЩ - 1881 г., "Ролан Гарос" - 1891 г., а надпреварата в Австралия - през 1905 г. По време на Втората световна война се играят мачове само в Ню Йорк, така че в периода 1940-1945 г. шампиони няма как да има.

Иначе четирите турнира покриват четирите настилки - в Австралия и САЩ мачовете се провеждат на твърд корт, на "Уимбълдън" се играе на трева, а в Париж - на клей.

Снимка: Getty Images

Ако си служим с други термини, надпреварите в Мелбърн, Лондон, Париж и Ню Йорк са четирите черешки на красивата тенис торта. А Григор Димитров е само на две стъпки от едната от тях.

Тагове:

Голям шлем