на живо

„Сините” маневри на Господина от Лондон

Спас Русев прекръсти стадиона и подари акции на Даниел Боримиров

Шест месеца след придобиването на 90% от акциите на „Левски” Спас Русев реши, че времето му в клуба е изтекло. Той пое властта на 30 август 2016 г. и оттогава извърши няколко промени.

Преди седмица предостави  част от акциите си на новия спортен директор Даниел Боримиров, като по този начин бившият играч на "сините" стана втори по големина акционер.

Освен това през следващите шест години стадионът ще се казва "Vivacom Арена ГЕОРГИ АСПАРУХОВ". Обяснението бе, че така се преодоляват "всички пречки пред новия рекламен договор”, а Русев се стреми да "избегне конфликта на интереси като притежател на акции в БТК и ПФК "Левски"."

Русев обяви, че наследява дългове в размер на 24,7 млн. лв. Благодарение на рекламния договор с "Виваком", задълженията са редуцирани с 5,8 млн. лв. и „сините” вече трябва да покрият 18,3 млн. лв. - 2,2 млн. лв. търговски заеми, 2,8 млн. лв. данъци и 13,4 млн. лв. към различни доставчици. Именно в последната сума се включват задълженията за построяването на новия сектор "А" - 12,5 млн. лв.

Роденият в Перник през 1954 г. Русев е считан за един от петимата най-заможни българи. В годините преди Прехода работи като възпитател в интернат в радомирското с. Гълъбник и като организатор на концерти и забави. В зората на демокрацията е назначен за заместник-председател на Агенцията за чуждестранна помощ, а малко по-късно гръмва аферата със злоупотреби - говори се за сделки, при които в най-гладните години храните се препродават, вместо да се предоставят на нуждаещите се. Разследването обаче стига до задънена улица.

Няколко месеца след скандала заминава за Лондон заедно със семейството си по покана на тогавашния български посланик там Иван Станчов. Впоследствие става съветник на президента Желю Желев и на Симеон Сакскобургготски. Влиза в дипломатическите и бизнес среди в британската столица. Развива дейност в областта на телекомуникациите - съосновател е на една от най-успешните български ИТ компании - „Tелелинк” ЕАД. Председател е и на „Либерис Медиа Груп България”. На практика не участва в политическия живот в България. Не застава начело на партии и от 1991 г. насам не заема държавни постове. Но твърди, че може да се обади на всеки политик.

С името му се свързват множество големи приватизационни сделки и придобивания. Съветва водещи компании при стъпването им на български пазар, като американската Motorola, швейцарската Electrowatt и гръцката Intralot. През 2012 г. купува хотел „Радисън Блу” в центъра на София, а през 2013 г. придобива и столичния „Хилтън” за 24 млн. евро.

Бизнесменът се озовава замесен и в така наречения "яхтен скандал". Във взривения автомобил на покойния Иван Тодоров са открити снимки, на които Доктора е в компанията на трима министри от кабинета на Сакскобургготски на луксозна яхта в Монако. Събитието е по покана именно на Русев. "Не съм се опитвал да анализирам случая. Познавах Иван Тодоров-Доктора, но не бих го причислил към категорията на своите приятели. Сгреших, че го заведох на среща с Бойко Борисов", коментира Русев.

В Лондон той е известен като филантроп. С жена си Диляна са страстни колекционери на книги и съвременно изкуство. Заможното семейство подкрепя млади художници, организира изложби и културни събития. Притежава уникална колекция от първи издания на книги на Нобелови лауреати.

През миналата година Русев подаде най-добра оферта на търга, организиран от „ВТБ Капитал” за продажбата на акциите на БТК. Общата стойност на сделката е 730 млн. евро. Русев участва като представител на миноритарните акционери в дружеството.