на живо

Лекарят на Пулеви: Те са достойни хора и пример за истински българи! (ВИДЕО)

По време на пандемията тези шампиони ни вдъхнаха вяра да продължим битката, каза д-р Иван Христов

Лекарят на Пулеви: Те са достойни хора и пример за истински българи! (ВИДЕО)

Като достойни хора и пример за истински българи. Така описа Кубрат и Тервел Пулеви човекът, който отговаря за здравето им вече 25 години - д-р Иван Христов.

При гостуването си в специалното ни студио, посветено на битките им в София на 30 март, лекарят се върна към пандемията с коронавирус. И се разчувства, докато споделяше как братята са подали ръка на него и на колегите му в онзи тежък момент, вдъхвайки им вяра да продължат.

"Настръхва ми косата, когато гледам кадрите, защото знам колко хора загубихме, каква тежка пандемия беше, как бяхме на ръба на отчаянието. Тогава ми се обадиха Тервел и Кубрат. Казаха "Докторе, с какво можем да помогнем?" В крайна сметка Тервел пристигна - участваше в дезинфекцията, помагаше на болните да бъдат в съответните отделения. Този шампион ни вдъхна вяра - на цялото отделение, на цялата болница. Даде ни много енергия да продължим битката с пандемията. Всички пациенти добиваха вяра - виждаха го и го посрещаха с усмивка."

Снимка: Lap.bg

"Благодаря на тези достойни българи. Знаем, че по време на пандемията много хора, включително и политици, казваха "Няма проблеми. Ако трябва, ще отидем". Но кои отидоха? Достойните хора! Това са тези достойни хора, които са пример за истински българи. Затова държа на тях!", развълнува се д-р Христов, който е ръководител на Спешното отделение към УМБАЛ "Софиямед".

"С Кубрат сме ходили и в домове за сираци. За последно във Велинград, където той направи подаръци на всички и беше невероятно преживяване."

"Познавам братята от 25 години, когато бяха деца. Тервел беше 5. клас, а Кубрат 7. Оттогава започнах да спортувам с тях и да се грижа за здравето, физическото и функционалното им състояние. За мен беше удоволствие да гледам как растат пред очите ми, как се развиват професионално и да се радвам на техните победи."

"Бяха слаби дечица, но много упорити и амбициозни. Освен бокс, играеха и баскетбол и футбол, където също на всяка цена трябваше да победят. Всички искат да успеят, но в крайна сметка го постигат само най-добрите, най-работливите. Най-важното за мен е, че те още от деца имаха психиката на шампиони. Когато българите стигнем до битката за първото място, казваме "Какво ще правим?", докато един спортист знае, че трябва да победи."

Д-р Христов коментира и контузията на Махмуд Чар, която отложи битката за регулярната титла на Световната боксова асоциация (WBA). Лекарят на Пулеви даде мнение дали травмата в левия бицепс, която спря Чар за мача в София сега, ще му позволи да се боксира с Кобрата през есента.

"Готвиш се два месеца за мач за световната титла. Когато разбереш, че съперникът ще бъде друг, не е приятно. Психиката на Кубрат обаче е желязна и за него няма значение срещу кого ще играе, защото той максимално се раздава и винаги излиза за победа."

"Голямото напрежение води до умора на мускула, съответно на сухожилията. Това става причина за разкъсване и на мускулни влакна, сухожилия, често пъти на нервни клончета. Самата контузия изисква в случая оперативно лечение. Възстановяването ще отнеме най-малко два месеца. При спортистите има разлика - те са с по-голяма воля. Не са като обикновения пациент. Желанието да продължат да спортуват води до по-бързо възстановяване."

Сега братя Пулеви са на прага на най-важните си битки. На 30 март - 6 години по-късно, те се завръщат пред родна публика, а залогът е огромен.

Вместо срещу Чар, в края на месеца Кобрата ще излезе на ринга срещу... Хълк. 33-годишният украинец Игор Шевадзуцкий, носещ този прякор, има срещу името си 11 победи (9 КО) и 1 загуба (КО).

Той може да се похвали с две победи на българска земя. На 14 декември 2019-а срази Даниел Роблес в зала "Колодрума" в Пловдив. На 3 октомври 2020 г. Игор отново се боксира под тепетата - този път надви Аднан Деронджа.

За да е вечерта на 30 март още по-магическа - Тервел Пулев може да сложи пояса на интерконтинентален шампион на WBA в полутежка категория. Той ще се изправи срещу Роли Ламбърт Фогоум.

Гледайте боксовата гала вечер на 30 март от 20:00 ч. пряко по bTV Action и на сайта btvspоrt.bg. От 22:00 ч. – точно за мачовете на Тервел и Кубрат, шоуто ще бъде излъчено и по bTV.

Приготвили сме и изненада за феновете! Трима от вас ще спечелят по 2 билета за боксовия спектакъл на 30 март в Арена София. Как можете да участвате в играта ни - вижте на btvsport в Instagram:

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by bTV Sport (@btvsport)