на живо

Серафим Тодоров: Братя Пулеви са рекламата на бокса (ВИДЕО+СНИМКИ)

Моето не се тренира, Господ ми го е дал, откровен в ефира на bTV e танцуващият гений от ринга

Серафим Тодоров: Братя Пулеви са рекламата на бокса (ВИДЕО+СНИМКИ)

Годините минават, но на небосклона на световния бокс винаги ще има място за един танцуващ на ринга гений. И той може да носи само едно име - Серафим Тодоров.

През 1969-а се ражда един от най-техничните боксьори, които светът е виждал. Всяко движение между въжетата и до днес остава неразгадано за специалистите.

С неподражаемия си стил, Серафим Тодоров става три пъти световен и три пъти европейски шампион.

Апогеят на Сарафа е през 1996-а. Олимпийските игри в Атланта. На американска земя на полуфинал се изправя срещу хилав 19-годишен янки, на когото предричат бляскаво бъдеще. Името му е Флойд Мейуедър.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Тодоров побеждава и секунди след това получава оферта за милиони да се присъедини към професионалния бокс, но отказва. Шокирани от категоричното "не", което чуват от българина, агентите отправят предложението си към Мейуедър.27 години по-късно, Флойд е един от най-богатите спортисти в света. Последният, чиято ръка е вдигната след боксов сблъсък с него обаче е тази на Серафим Тодоров - боксьорът, който отказа милиони, но и до днес е в сърцата на боксовите фенове по света. И така ще е завинаги.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

В специалното ни студио №4 от "В ръкавиците на Пулеви", в bTV гостува именно той - човекът от плът и кръв, танцуващият гений от ринга. Серафим Тодоров.

Влиза в студиото с танц. Както танцуваше на ринга. "Всичките противници искаха да избегнат лявата ми ръка. Ръцете винаги долу, за да виждам по-добре противника", започва 54-годишният магьосник от Пещера.

И бързо се прехвърля към мачовете на братята Кубрат и Тервел Пулеви, които ще се качат след седмица в култовата зала в Лас Вегас - "Хангара".

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

На 15 декември, точно в 5:00 ч. сутринта, единствено в ефира на bTV и онлайн на www.btvsport.bg може да гледате битките на Кубрат и Тервел, които са основна част от боксовата гала вечер в Коста Меса, Калифорния.

"Час-два преди мача всички мисли са за съперника - как стъпва, как подхожда, как посяга. Всичко трябва да му е в главата, за да може да го надиграе. Няма как друго да ти е в главата. Това е бой. Големите мачове са по-различни. Винаги има притеснение. Знаеш, че излизаш да се биеш. Не можеш да подцениш никого.

Всичко се решава с един удар. Миг невнимание и си на земята. Не трябва да се отпускаш. Подготовката е най-важна. Америка е меката на бокса, знаят как да подходят, как да тренират, как да те поддържат във форма", разказва Тодоров.

В този момент той вижда кадри от сълзите на Флойд Мейуедър след загубата в Атланта.

"Беше категорична победата. Той плаче, защото е загубил. Искаше нещо повече да направи, беше фаворит на американците. Аз не живея в миналото. Истината е, че той не ми е бил най-силният противник. Имало е по-сериозни - от Русия, Казахстан, Узбекистан, Куба, Германия, Румъния. В ъгъла ми бяха Георги Стоименов-Терсенето и Ангел Ангелов. Повече с мен се занимаваше Стоименов.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Избрах пътя на сърцето и вярата. Многото пари и слава не са добре. Аз съм добър, наивен, само съм да помагам в тоя живот. Каква душа имам, какво мислене....? Не мисля за никого злото.

4 пъти съм бил в в Америка и три пъти са ми предлагали да остана и да подпиша. Без да го мисля - отказвах. Ивайло Гоцев ми се е молил като дете, търчеше по мен... Още през 93-а ми каза: "Ти си за Америка, остани тук". С труд си го прави сега Флойд, евала, да е жив и здрав!", казва Сарафа.

Преди няколко години двамата почти уреждат нов мач, но на българския шампион му отказват виза. "Флойд искаше мачът да е в Лас Вегас, но не стана. Така е било писано".

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

И пак се връща на галата, в която ще участват Кубрат и Тервел.

"Последните години братята са рекламата на бокса. Те го правят! Кубрат излиза, думка се, бие се и това е... Ударите са му много сериозни. Когато си на 42 години, друго трябва да се прави на ринга. Кобрата, приятелче ми е, но годините си оказват влияние. На 20 аз отивах на бар до сутринта, но такава сила имах на тренировка, на спарингите никой не можеше да ме бутне. Моето не се тренира. С тренировка и труд - не. То ми е дадено на мен. Господ ми го е дал", не крие вълнението си танцуващият на ринга Серафим.

Пред bTV от слънчева Калифорния се включи и самият Ивайло Гоцев, който е мениджър на Пулеви.

"Едно време как ми предлагаше в Солт Лейк Сити. Луди, млади години... Да радвате България сега вие", пожела му гостът ни в студиото.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Гоцев от своя страна обеща догодина по-големи мачове за пояси и титли, с участието на Кубрат и Тервел.

Самите те също отдадоха заслуженото на големия шампион. "Ти ни беше мотивация да вървим напред. Цяла България трябва да е горда със Серафим. Единственият българин носител на титлата "Ръсел" - най-високо отличие в аматьорския бокс. Не случайно по турнири са казвали съперниците му: "Давайте бързо-бързо, че българинът идва да играе." Техничен и голям виртуоз. Шапка му сваляме. Тези хора да не бъдат забравяни, а да са движеща сила на хората в бокса. Съединението прави силата", включиха се от Лас Вегас в отлично настроение Пулеви.

От София палци ще им стиска и Сарафа.

"Два месеца на Белмекен и ставам войник с триразови тренировки. По-добър ставам с годините. С моята усмивка искам да покажа, че съм добър човек, никой да не мисли, че мога да съм лош..."

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Шампионски финал на поредното специално студио, посветено на галата в Коста Меса на 15 декември.

Кубрат ще се изправи срещу Андржей Вавржик. Кобрата не се е боксирал от лятото на 2022 г., когато отстъпи на Дерек Чисора в Лондон. На професионалния ринг балансът му е 29 победи и 3 загуби.

Съперникът му Вавржик е с актив от 34 победи и две поражения в кариерата си. 36-годишният поляк е висок 195 см. Една от загубите на Вавржик е през 2013 г. срещу руснака Александър Поветкин, когато бе нокаутиран.

Зала "Хангара" в Коста Меса е добре позната на Кобрата. Той победи там Богдан Дину, а след това постигна още две победи на американска територия срещу Райдъл Букър и Джери Форест. Последната среща беше през май 2022 г.

Именно в "Хангара" около мача си с Дину Кубрат се запозна с репортерката Джени Суши, а по-късно беше обвинен от нея в сексуален тормоз и изтърпя наказание.На 15 декември Тервел Пулев ще се бие с коварен противник - Дионардо Майнър (6 победи, 2 с нокаут, 3 загуби и 2 равни).

Американецът е с обратен гард. Той е на 34 години и живее в Тексас, но е от Калифорния. Въпреки че активът му не е толкова впечатляващ, успя да изненада трима непобедени боксьори и да ги надиграе убедително.

Това ще е четвърти американски противник при професионалистите за бронзовия медалист от Игрите в Лондон през 2012 г.

В предишния си мач, отново в Коста Меса, по-малкият брат от прочутата боксова фамилия счупи ребро, но въпреки това нокаутира Джоел Ходжгрийн.

Вижте цялото видео и интервюто със Серафим Тодоров.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG
Не пропускайте всеки ден на www.btvsport.bg дигиталната ни поредица "В ръкавиците на Пулеви".