на живо

Сблъсъкът за Единбург – по-силен и от библейския потоп (ВИДЕО)

Дербито между Хартс и Хибс предложи по малко от всичко

Сблъсъкът за Единбург – по-силен и от библейския потоп (ВИДЕО)
 

"Като заваля дъжд, та цяла неделя!" Елин Пелин може и да не е посещавал Единбург, но това негово изречение напълно описва съботния ден в шотландската столица. Още в предишните дни синоптици обявиха код „жълто“ за валежи, но прогнозите им се оказаха погрешни и в хода на деня бе анонсиран код „кехлибарено“.

Статистиката показа, че в рамките на уикенда над големи райони от Шотландия са паднали количества валежи, които по принцип се изсипват за цял месец и това създаде сериозни проблеми с наводнени улици, довели до прекъсване на транспортни връзки.

Снимка: Теодор Борисов

Дори и Цар Футбол се оказа безсилен пред стихията и това доведе до отмяна на двубоя от елита между ФК Дънди и Рос Каунти, както и на още 3 срещи от по-долните нива на местния футбол. Туристите определено не са били доволни, че посещението им до Единбургския замък, Кралската ботаническа градина или Калтън Хил се е осуетило заради времето, но за феновете на Хартс и Хибърниън нито една природна стихия не е достатъчно сериозна, за да ги спре от посещение на голямото местно дерби.

Срещата се игра на ст. Тайнкасъл, което би трябвало да значи, че феновете на Хибс се събират на домашния Ийстър роуд, откъдето да поемат в посока югозапад. Намиращо се в района на Лийт, близо до пристанището, съоръжението е построено през далечната 1893 г. и е сравнявано от местните със Сан Сиро. Твърде малка част от оригиналната конструкция, дело на Пърси Джонсън-Маршал, е достигнала до нас, но и в този си вид стадионът е достатъчно респектиращ.

Снимка: Теодор Борисов

С изключение на някои единични посетители на клубния фен магазин, привържениците на домакините липсваха, което означаваше, че те имат алтернативен маршрут на придвижване. За разлика от ситуацията в София обаче, центърът на града функционираше напълно нормално в деня на мача и с изключение на съобщенията в градския транспорт, отбелязващи частичното изпълнение на маршрута на някои превозни средства, неутралният посетител на града можеше да не разбере, че има такова нещо. Това впечатление рязко се променя, когато стигнете до улица Маклиод, водеща до стадиона. Продавачите на шалове и програми, както и появилите се сякаш от нищото десетки фенове подсказваха, че е време за дерби.

Въпреки неблагоприятното време над 18 000 души посетиха дербито на Единбург, което предвид близо хилядата места, оставени като буферна зона означаше, че стадионът бе препълнен. За разлика от Олд Фърм, тук за гостуващите фенове е отделена цяла трибуна – Роузбърн Стенд, с капацитет 3676 седящи места.

Снимка: Теодор Борисов

От своя страна най-запалените привърженици на домакините се намираха в срещуположната Горджи Стенд, докато централната и Уийтфийлд Стенд,  на теория, трябваше да приемат малко по-улегналите поддръжници на „сърцата“. Още в самото начало стана ясно, че такива няма, след като в сектора на Хибс бе вдигнато ирландско знаме, показващо произхода на техните основатели, а от централната трибуна веднага отговориха с вдигане на Юниън Джак. Неслучайно прякорът на Хартс "Джамбос" идва от участието на играчите в Първата световна война и начина, по който биват наречени от своите братя по оръжие от Лондон, а в клубния фен шоп могат да се открият артикули, напомнящи за този епизод.