на живо

Шефът на плуването: Интерпол ме разпитва 6 часа заради допинга

Огромният допинг скандал в плуването, който bTV разкри, е тема в епизод 60 на подкаста "За спорта без клишета"

 

Помните ли Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов. Плувци са. В началото на 2021 г. дадоха положителни проби за забранения препарат "станозолол". Препаратът е разработка на СССР от 60-те години на миналия век.

Огромният допинг скандалът в плуването, който bTV разкри, набира ожесточена скорост за броени дни - хапчета в чашка, обвинения, призиви за оставка, нови тестове.

Две години по-късно гост на подкаста на bTV "За спорта без клишета" е президентът на федерацията по плуване Георги Аврамчев.

Преди броени дни той за трети път поред бе избран да ръководи централата. Резултатите от вота на делегатите показват, че почти всички в родното плуване вярват на досегашния управленец - 113 делегати гласуваха Аврамчев, а опонентът му Борис Божилов - получи 16 гласа.

Аврамчев отново се връща към скандала от февруари 2021 г.

"Направиха се много проверки. WADA се самосезира, заеха се и следователи от Интерпол. Беседвах с един от тях 6 часа. Нямаше какво да крия. Говорихме по скайп с преводач. Над 5,30 ч.

Нямаше никакви доказателства за нещо нередно. Подвели са се момчетата. Дали са им нещо извън системата", разказва финансистът.

"Тогава взех решение всички плувци от националния отбор - 22-23-а човека да минат допинг проверка. Баблаков, Панайотов и Николов не бяха на 24-часов контрол и можеха да бъдат проверени само по време на състезание. Всички медикаменти бяха тествани, всичко беше чисто. Аз поех вината.

На почти всеки лагер съм си правил труда да отида, да говоря с треньори и състезатели. Имат ли проблеми, нямат ли...Исках да създадем климат.

Всичко се случи два месеца преди европейското и 4 месеца преди олимпийските игри. И затова ви станах любимец сутрин, обед и вечер. Не съм се крил", допълва Аврамчев.