на живо

Талисман на Левски гладува и спи на гол под

Джими Гуменката живее в истински кошмар

 

Помните ли скандиранията "Джими, изпусни го"? Малки сте, щом не помните, ако позволите да парафразираме онази популярна шега в социалните мрежи.

По-възрастните фенове на Левски със сигурност ще се сетят за какво става дума и ще се върнат към едни по-романтични времена, когато стадионите бяха по-пълни, футболистите бяха по-добри от днешните и ултрасите не се мразеха чак толкова едни други.

Тогава на "Герена" "жертвите" на напечените дербита се изнасяха на носилка, за която отговаряше Славчо Василев, известен в цяла София като Джими Гуменката. И всеки път, когато му се наложеше заедно с колегата санитар да изнесат играч на врага, публиката започваше да скандира "Джими, изпусни го!", а той самият се усмихваше под мустак и клатеше одобрително глава, което вдигаше привържениците на крака. Да, това наистина бяха хубави времена, които отлетяха като миг и сега ни се струват като че са били просто сън.

Днес Джими Гуменката живее в истински кошмар, пише "168 часа". Забравен от бивши футболисти и шефове на Левски, от привърженици, че дори и от приятели, той спи на гол под, в гол апартамент и разчита на съседите си, за да не умре от глад и студ. Съдбата от самото му раждане го насочва да върви по трънлив и стръмен път и никога нищо не му дава даром.

Израства в пансион, след като твърде рано остава без майка, а по времето на социализма влиза в отбора на онези извънсистемни играчи, които всячески се опитват да се опълчат на господстващия строй. Точно такива момчета са добре дошли на "Герена", а на младия Славчо не му трябва много да превърне интереса към футбола в своя основна страст, която няма да го напусне до края на живота му.

И понеже настоява да е извън шаблона, запаленият левскар така и не намира достатъчно сила или желание да влезе в удобните обувки на примерния гражданин на социалистическа България, който работи от 7 до 5 и се грижи за многолюдното си семейство.

 

Фенът на "сините" нито се жени, нито желае да работи на бюро. За кратко работи в "Концертна дирекция" и се хваща на други места, където не следят изкъсо за спазването на работното време. Само за мачовете на Левски никога не закъснява. Навремето се хвалеше, че е получил фланелка на националния отбор лично от Георги Аспарухов-Гунди и че е приятел с почти всички легенди на "сините".

 

Сигурно най-щастливият ден в живота му е, когато му предлагат да разнася носилката на "Герена". Парите са символични, но един от най-верните привърженици се сдобива с различен статут, става част от голямото шоу и придобива известност сред феновете. Това му е напълно достатъчно, за да повярва за първи път в живота си, че късметът се е спрял и на неговата улица.

В тези му години феновете наистина обикват Джими Гуменката и го провъзгласяват за талисман на Левски. Прякорът му се ражда от само себе си, тъй като Джими зиме и лете ходеше с окъсани гуменки. С тях играеше и футбол на асфалта в двора на Техникума по обществено хранене в близост до Лъвов мост.

И трябва да се отбележи, че самият той разполагаше с нелоши футболни качества. Не го биваше в тичането и затова гледаше да се закотви пред вратата на противника, да изчака някой да му подаде топката и да я вкара толкова ефектно, че все едно е професионален футболист на "сините", отскочил за няколко часа от "Герена", за да помогне на своите в махленското мачле.