на живо

Деца тренират в мизерия и студ, пари за ремонт няма (ВИДЕО)

Левски-Триадица се нуждае от сума, непосилна за клуба

Над 200 гимнастички на Левски-Триадица тренират при ниски температури и тежки условия, неспирно седем дни в седмицата.

От клуба повече от 15 години водят битка за реконструкция на спортната си зала, като сумата от която се нуждаят е 220 хил. лв. Толкова ще струва самоучастието им в пълното реновиране на съоръжението.

Другата половина ще бъде покрита от Министерство на младежта и спорта, като проектът за ремонт е одобрен. За да имат гимнастичките реновирана зала обаче, Левски-Триадица трябва да подсигури своята сума от договора - условие непосилно за ръководство и родители.

"Победи себе си, за да победиш целия свят". Тези вдъхновяващи думи посрещат малките грации в залата, от която започва пътят към върха за олимпийските шампионки от Токио Мадлен Радуканова и Лаура Траатс, както и за една от най-изявените ни представителки в индивидуалното - Боряна Калейн.

И девизът на клуба никога не е бил по-актуален.

"Основната ни мотивация е това, че работим с деца и докато има желаещи да идват и да играят художествена гимнастика, ние ще се борим!", заяви пред bTV председателят на Левски-Триадица Валентина Ганева.

"Вече не се налага да обясняваме. Зад гърба ни е надписът, който води децата. Той вдъхновява поколения наред. Децата знаят, че са влезли в залата при тези условия. По-скоро с родителите имаме разговори, за да разберат нещата. Те ни съдействат за дребни ремонти за подобряване на базата. Но вече е належащ ремонтът.", каза заместник-председателят Мариана Пищалова.

"Предстои ни да подпишем договор с Министерство на младежта и спорта за ремонта на залата. Нашата задача е да направим съфинансиране. Молбата е за 300 хил. лв., на толкова имаме право, като по 150 хил. са от ММС и от наша страна. Това е без ДДС, което означава, че някъде 220 хил. лв. трябва да осигурим, за да започне ремонтът."

"Много сложно се случват нещата в България, а пък в спорта - още по-сложно. Огромна е сумата. Обърнахме се към родителите не за парични дарения, а за контакти - да ни свържат със свои близки познати бизнесмени, които биха инвестирали в един такъв красив спорт и в бъдещето на нашите деца. Ние си мечтаем и все още вярваме, че нещата могат да се случат. Предприели сме една поредна инициатива за набиране на средства."

"Ние сме заинтересовани да се случат бързо нещата, защото зимата, колкото и да е тежка, ще свърши. Идва периодът, в който е възможно да се направи ремонт."

"Боряна Калейн е започнала тук от 5-годишна, тогава когато е задействан този проект - първият за ремонт на залата. Сега има всички шансове да участва в Олимпиадата и мечтаем от една ремонтирана и нова зала да я изпратим."

"Залата е пусната през далечната 1981-1982 г. за нуждите на художествената гимнастика. Г-жа (Нешка) Робева тук работеше с националния отбор. След това Левски работеше в тази зала, а после създадохме Левски-Триадица. Все пак сме облагодетелствани, че можем да работим в зала, която е наша, и можем да разчитаме на нея... Точно затова е важно да бъде приведена във вид, който отговаря на съвременните изисквания и на постиженията на този клуб, защото ние имаме олимпийски шампионки. Децата го заслужават!"

От клуба са стартирали и инициатива да покажат чрез книжки, че гимнастичката не е само гимнастичка. Боряна Калейн се включила в нея, като е нарисувала илюстрациите към първата от тях - "Мечта за триумф".

Такава е и мечтата на Левски-Триадица. Изглежда трудна, но в никакъв случай неосъществима. Както всичко в този красив и толкова обичан у нас спорт.