на живо

Другите шампиони: Данчо и неговата свобода (ВИДЕО)

Ако имате нужда от повод за радост, от думи, които да ви вдъхновят, тази история е точно такава

 

В една от историите си вдъхновяващият Иво Иванов казва: “ Няма недостатък в този живот, който да не може да бъде превърнат в преимущество.“

За да стигнем до този философски поглед над живота обаче, всеки трябва да извърви определен път. Обикновено е много дълъг, често не е и приятен. А, в основата на този път е да първо да приемем себе си - точно такива какви сме или каквито животът ни е отредил да бъдем.

В доказателство на казаното е следващия материал. Историята на Йордан Йорданов, който понякога тича из живота, друг път го танцува, но винаги е с усмивка налице.

"Аз съм Данчо. Пия кафе, тренирам и танцувам. Аз съм програмист. Живея в Лондон. На мен нищо ми няма принципно", започва той с широка усмивка.

"Но да, иначе съм с церебрална парализа. Роден съм с нея и не го приемам като нещо, което ме различава от другите. Просто е част от мен и е това, с което разполагам", допълва Данчо.

За момчето Данчо след малко.

Стотици пъти, може би и дори хиляди съм получавала въпросите –  „Ще отидеш да тичаш сама в парка, наистина ли?“. „Ще тичаш толкова много време, наистина ли?“ . Всеки път отговарям с усмивка. С времето разбрах, че е трудно да обясня защо го правя.

Понякога ми е трудно да дам отговор и на себе си. С времето и с израстването (нещо, към което всички уж се стремим) една дума винаги изскача в съзнанието ми – СВОБОДА. Свобода да се движа, по-бързо и по-бързо. Свобода да достигам до места, на които другите не могат, свобода да предизвиквам себе си… свобода…

Когато се запознах с Данчо, го открих във фитнеса. Ден преди отново да се качи на самолета от България към Великобритания. Грабва ме с упоритостта си по време на тренировка. Мога на моменти да го нарека и инат, от който всички понякога имаме нужда в преследването на целта. Грабва ме и със заразяващата си усмивка. Последното нещо, което щях да забележа, ако не знаех предварително, е, че Данчо има някакво увреждане.