на живо

Ердоган се възмути: Германците играят с орел на екипите

И президентът на Турция се изказа в подкрепа на наказания Мерих Демирал

 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази възмущението си от наказанието на футболния национал Мерих Демирал. Централният защитник се превърна в герой на нацията, след като отбеляза и двата гола при победата с 2:1 над Австрия на осминафиналите на Евро 2024.

Впоследствие обаче Демирал беше санкциониран за два мача заради жест, свързан с турските ултранационалисти. Така той пропуска предстоящия четвъртфинал с Нидерландия.

"Някой казва ли, че германците имат орел на фланелките си? Някой казва ли, че французите имат петел на фланелките си", риторично попита Ердоган. Той отбеляза, че жестът на Демирал изразява вълнението след второто попадение.

Снимка: Reuters

Футболистът изобрази вълк с пръсти - поздрав, свързван с крайнодясната турска групировка "Сивите вълци". Властите в Германия осъдиха строго действията му, а в родината си той получи подкрепа. Правителството на Турция дори привика посланика на страната-домакин на Евро 2024, за да дава обяснения.

Самият Демирал заяви, че не съжалява за жеста и би го направил отново. "Празнуването ми е свързано с турската идентичност, защото съм много горд, че съм турчин. Много съм щастлив и феновете ни се гордеят с нас. Видях на трибуните хора, които правят същия знак, така че това ми припомни, че и аз имах това предвид. И съм щастлив, че го направих", категоричен е той.

В парламента на Турция също са доволни от действията му. "Тези, които говорят за расизъм и тероризъм, е добре да погледнат резултатите от последните избори в своите страни", заяви Омер Челик - говорител на партията на Ердоган. От Външното министерство на страната определиха жеста на Демирал като "исторически и културен символ", а разследването и евентуалното наказание на футболиста - за неприемливо.

Организацията "Сивите вълци" се свързва с няколко терористични акта с убити и ранени в края на 70-те и 90-те години на ХХ век. Най-известният може би е опитът за покушение срещу папа Йоан Павел II през 1981 г. Организацията днес се смята за националистическа, а целта ѝ е обединяване на турското и тюркското население от Балканите до Китай.