на живо

bTV Репортерите: Кралят отвъд нулата

Проследихме всяка стъпка на легендарния плувец Петър Стойчев по пътя към защитата на световната му титла

bTV Репортерите: Кралят отвъд нулата

Датата е 13 март, температурата в София е около 6-7 градуса. Чудесно слънце и наистина страхотно мартенско време. Нашето пътешествие обаче ни отвежда към най-големия град в света на север. Отиваме към Мурманск, където температурите са далеч по-ниски, а ще има много плуване в ледени води, защото предстои световното първенство.

След 11 световни купи в плувния маратон, участие на две олимпийски игри, плуване на всички 7 континента, включително и на Антарктида, на 43-годишна възраст Петър Стойчев не спира да тества себе си. Този път спортът го отведе много на север с една цел – защита на световната титла по плуване в ледени води в руския град Мурманск.

Мурманск е на 103 години. През първата половина от съществуването си неизменно е във военна обстановка. Жителите не виждат дневна светлина в продължение на 40 денонощия по време на полярната нощ. Градът е дом на първия ядрен ледоразбивач "Ленин”, като архитектурните символи на Съветския съюз са на всеки ъгъл.

Освен че е известен като най-големия северен град в света, Мурманск има и трагична история, свързана с много загинали. Близо до града потъва и подводницата Курск през 2000 г., когато живота си губят 118 души.

Снимка: bTV

"След Антарктида не съм плувал в ледени води тази година и сега това тест плуване ще бъде много тежко, много трудно, ще бъде много болезнено след приключването на тези 200 метра, ще има много болка в пръстите на ръцете, на краката, на лицето, но в общи линии - няма начин, трябва да се мине през това нещо... Студът ти помага да разбереш, че си жив, да усетиш малко болката, да се раздвижиш", разказва Стойчев.

Правилата за участие в официални състезания по плуване в ледени води са прости. Температурата на водата трябва да е под 5 градуса, а участниците имат право да носят плувни очила, плувни шапки и бански, който е над коленете.

В деня след тестовото плуване идва моментът и за задължителните медицински прегледи. Участниците трябва да се подложат на електрокардиограма за сърцето, а също така и да покажат нормални показатели при измерване на кръвното налягане.

Снимка: bTV

"Много е важно, човек трябва да се е подготвял систематично и много внимателно. Иначе може да се стигне до сериозни усложнения, фатални усложнения. Особено опасно е за сърцето и човек може да умре, ако не е подготвен", коментира д-р Михаил Акимов.

Плуването в ледени води придобива все по-голяма популярност. Хиляди го практикуват в световен мащаб, а на световното първенство участие взеха 400 състезатели. Президент и основател на международната федерация е южноафриканецът Рам Баркай.

"Това което се случва с тялото ти, когато плуваш често, то има медицинско обяснение. Кръвта напуска някои от крайниците, а когато се възстановяваш, обогатяваш кръвта, влиза повече кислород. Има терапии, които елитните атлети използват, а ние го правим безплатно. Крио камерите. Този процес те кара, когато се възстановиш и се върнеш към живота след големия студ, да имаш усещането, че можеш да ходиш по вода в следващата седмица"

"Всеки човек си има проблеми, което е истина. За едни изглеждат лесно решими, за други - нерешими, но основното, което е - човек трябва да има цели в този живот, да се лишава от едно или от друго, да постигне дадена цел. Човек трябва да даде смисъл на живота си и да прави това, което го прави щастлив", споделя Петър Стойчев.

Българският плувец не остави шанс на конкуренцията и стана световен шампион за втора поредна година. Стойчев постигна убедително победата за 12 минути и 10 секунди - нов световен рекорд в най-дългата дисциплина. Предишното върхово постижение също беше на неговата сметка. Той беше с 5 секунди по-бърз от рекордното си плуване в предишното издание на шампионата.

Снимка: bTV

"Много ми беше студено, много се радвам, че успях да защитя титлата и въпреки че много приказки бяха изприказвани от тези специалисти, успях да ги победя накрая", каза шампионът.

"Успях да направя това, за което започнах самото състезание, което означава, че аз съм бил в добра кондиция, в добро съзнание. Подготвен достатъчно. Щом така успях да разпределя силите си, че да изпълня задачата от самото начало. Това е много трудно по време на самото състезание. Да направиш това, което си си планирал, защото веднъж, когато се потопиш във водата и те обземе страхът отвсякъде, забравяш за всичко, което си мислил преди това и започваш да плуваш"

Снимка: bTV

Стойчев свърши своята работа. Отново е световен шампион в леденото плуване. Сега обаче дойде моментът аз да спазя гръмкото си обещание и да се потопя във водите на Мурманск. Условията бяха идеални - снежен ден, температура от минус 5 градуса.

За кратко разменихме ролите си. Шампионът ме посъветва следващия път да участвам от името на България, ако... събера смелост да потопя и главата си в ледените води.

За bTV Новините - Иван Боянов, а вече и Петър Стойчев!

Снимка: bTV