на живо

11 обрата, които доказват, че винаги има надежда (ВИДЕО)

Нищо не е загубено за "Манчестър Сити" тази вечер

Убедителната победа на "Ливърпул" над "Манчестър Сити" на "Анфийлд" с 3:0 сякаш предреши тазвечершната среща-реванш от полуфиналите на Шампионска лига, но мърсисайдци трябва да имат едно наум, защото винаги обратът може да се получи, колкото и трудно да изглежда. 

Чудеса във футбола все пак се случват. Приготвили сме ви колекция от примери:

"Партизан" Белград - КПР, 1984/85, (2:6, 4:0)

В турнира за Купата на Уефа англичаните разбиват югославяните с 6:2 на "Хайбъри" и изглежда, че с лекота ще продължат напред. Отборът от сръбската столица обаче е на коренно различно мнение. Крайната победа изглежда много трудно постижима, но все пак сърбите показват характер и отбелязват 4 безответни гола.

"Байер" Леверкузен - "Еспаньол", 1987/88, (0:3, 3:0, 3:2 след дузпи)

Връщаме се във времето, в което финалите в същия турнир се играеха в две срещи. Победата в Каталуния с 3:0 дава поводи за спокойствие на "Еспаньол". "Аспирините" обаче не се отказват. В Германия дори няма попадение до 57-ата минута, но резервите Фалко Гьотц и Ча Бум-кун обръщат нещата в двубоя. Срещата стига до изпълнение на 11-метрови наказателни удари, където германският тим се справя с лекота. 

Този сблъсък е познат на феновете на испанския тим като "Гробницата в Леверкузен". "Байер" пък и до днес е единственият германски клуб, печелил европейски клубен турнир, но не и своето собствено първенство.

"Реал" Мадрид - "Дарби Каунти", 1975/76, (1:4, 5:1)

Във втората кампания на тима в Европа, "Дарби" среща във втория кръг на Шампионската лига много силният състав на "Реал" Мадрид. Въпреки това, англичаните си осигуряват комфортна преднина преди реванша - 4:1.

Халфът Арчи Гемил си спомня:"Пристигнахме два дни преди мача в Испания и имахме време да пообиколим града."

Удоволствието от почивката обаче не е дълго: "кралският клуб" сразява англичаните с 5:1 пред 120 000 зрители на "Бернабеу"  и продължава напред в надпреварата.

"Аякс" - "Панатинайкос", 1995/96, (0:1, 3:0)

40 000 фенове са в очакване на победа за холандския тим, но остават стъписани, когато в 87-ата минута Варзича отбелязва единственото попадение в срещата. Реваншът се играе в Атина пред 74 000 екзалтирани запалянковци, а залогът е място на големия финал на Шампионска лига. 

Холандските момчета, ръководени от Луис ван Гаал, откриват бързо резултата чрез Литманен в четвъртата минута, а след последния съдийски сигнал резултатът става 3:0 и "Аякс" се класира за последния етап от турнира. Възпитаниците на холандския специалист обаче губят мача за трофея, оставяйки го в ръцете на "Ювентус".

"Одензе" - "Реал" Мадрид, 1994/95, (2:3, 2:0)

"Кралският клуб" само веднъж е отпадал, след като е спечелил първата среща като гост. Отборът, направил това "чудо", е датският "Одензе". След голов трилър далеч от Испания, завършил 2:3, "Реал" диша спокойно. Реваншът обаче се оказва далеч по-тежък: при едва 15 минути до края, датчаните връщат едно попадение, а след това Мортен Бисгаард преминава през Сантяго Канисарес и отбелязва попадение, с което "белият балет" отпада от евротурнирите. Щурмът в Европа на датчаните е твърде кратък, като те отпадат от "Парма" на четвъртфиналите.

"Метц" - "Барселона", 1984/85, (2:4, 4:1)

Това си остава един от най-великите моменти за френския тим. След като печелят с 4:2 във Франция, звездата на каталунците Бернд Шустер се подиграва на съперника. Любопитен факт е, че нито една телевизия или радио не изпраща журналист за реванша в Каталуния, което се оказва голяма грешка.

Хеттрик на югославския голаджия Тони Курбош праща в екстаз феновете на френския отбор и в недоумение тези, които са за "Барса". Вратарят на "Метц" признава, че след последния съдийски сигнал е отишъл при Шустер и му е отговорил подобаващо на подигравката, която той отправил към клуба след първия сблъсък.

"Интер" - "Байерн" Мюнхен, 2010/11, (0:1, 3:2)

Сякаш триумфът през месец май предишната година не е достатъчен за "нерадзурите", които успяват още веднъж да се справят с немците. Марио Гомес вкарва в добавеното време на първата среща, давайки победата на баварците с минималното 1:0. 

Три седмици по-късно, германският нападател отново се разписва, както и Томас Мюлер, но Самуел Ето'о, Уесли Снайдер и Горан Пандев се превръщат в герои за италианците, елиминирайки по правилото за гол на чужд терен мюнхенския гранд.

Във фазата на четвъртфиналите отново немски клуб се изправя срещу "Интер" - "Шалке 04". Тимът от Гелзенкирхен си връща за отпадането на "Байерн", отстранявайки със 7:3 отбора от Италия.

"Байер Юрдинген" - "Динамо" Дрезден, 1985/86, (0:2, 7:3)

Един силен сблъсък между Западна и Източна Германия за Купата на националните купи (КНК) на четвъртфиналите. Напрежението изцяло е пренесено в дрезденския състав, които спокойно заявяват, че са се класирали. Първата среща завършва 2:0 за "Динамо", а на реванша авансът със сигурност успокоява клуба от Дрезден - 3:1 и общ резултат 5:1.

Тогава следват 30 от най-великите минути в историята на футбола, в които "Байер" отбелязва 6 безответни попадения. Резултатът от това отпадане е мигновен: нападател на Дрезден заминава за ГДР и никога не се връща, а треньорът на отбора - Клаус Замер, е уволнен и определен като човек, който носи единствено срам за нацията. В последвалия полуфинал "Юрдинген" отпадат от "Атлетико" Мадрид.

"Монако" - "Реал" Мадрид, 2003/04, (2:4, 3:1)

Когато "белите" отдават под наем Фернандо Мориентес на "монегаските", вероятно въобще нямат представа, че месеци по-късно той ще се наложи да излезе срещу собствения си клуб. "Реал" взима своето в първата среща и печели спокойно с 4:2 на "Бернабеу", но на реванша испанският офанзивен футболист отбелязва красиво попадение с глава покрая Икер Касияс. Последва прекрасна индивидуална акция на Людовик Жули, която прави крайното 3:1 и класира "Монако" напред по правилото за голове на чужд терен.

"Депортиво" - "Милан", 2003/04, (1:4, 4:0) 

Още едно съревнование от паметния сезон 2003/04.

Всичко започва прекрасно за "Милан", които надиграват убедително испанския си опонент с 4:1 и отиват за реванша с огромно спокойствие. В Галисия обаче "Ла Коруня", благодарение на Валтер Пандиани, Хуан Карлос Валерон, Алберто Луке и Фран, които се разписват, осъществява един от най-големите обрати в историята на Шампионската лига. 

След отстраняването на италианския колос треньорът на "Депортиво" изпълнява обещанието си, което гласи, че ако успеят да елиминират "росонерите", то той ще направи поход, който е с дължина 35 мили, до катедралата "Сантяго де Компостела". Наставникът изминава дистанцията пеша, но не по начина, по който той загатва първоначално - на колене.

ПСЖ - "Барселона", 2016/17, (4:0, 1:6)

"Всичко приключи. Каталунците са аут от турнира." - това пишеше в повечето издания в Испания след погрома, който преживяха в Париж "Барса". В петия си опит изглеждаше, че парижани ще вземат скалпа на някой голям клуб. 

Нямаше какво повече да вземат от първата среща ПСЖ - отбелязаха по две попадения във всяко полувреме, не допуснаха гол. Историята и статистиката също бяха на тяхна страна - нямаше отбор, който да бе успял да отстрани тим, след като е имал изоставане от 4 попадения. 

Това обаче бе направено от "блаугранас", при това само за едно полувреме. Реваншът започна като по учебник за домакините на "Ноу Камп" - Луис Суарес откри резултата, а след това Курзава си отбеляза автогол преди края на полувремето. В 50-ата минута Меси направи обрата възможен, вкарвайки от дузпа и увеличавайки аванса на 3 гола. 40 оставащи минути, а "Барселона" се нуждаеше от един-единствен гол: мисия възможна.

Така обаче не мислеха гостите, които върнаха едно попадение чрез Единсон Кавани, който затрудни задачата на каталунците. Последвалите 25 минути са бяха попадение, което кара и най-верните привърженици на тима да спрат да вярват. Надеждата не е загубена в играчите: Неймар вкара в 88-ата, а в даденото от съдията продължение реализира още един, този път от дузпа. 

Минутата бе 95-та, а ПСЖ предусещаще отстраняването на "Барселона". Бразилецът центрира топката, като намери Сержи Роберто, който вкара покрай Кевин Трап и осъществи най-великия обрат в историята на европейските клубни турнири.