на живо

5 големи скандала в българския футбол, подобни на този с Литекс (ВИДЕО И СНИМКИ)

Връщаме ви назад в годините

Голямата новина от днес е, че Дисциплинарната комисия към БФС изхвърли Литекс от „А” група. Причината за решението е това, че играчите на „оранжевите” напуснаха терена малко преди почивката на шампионатния двубой с Левски, в последен мач от есенния дял на първенството. В 46-ата минута ловчанлии останаха с 9 души на терена, след като Рафаел Перес бе изгонен, а Левски получи правото да изпълни дузпа. Реферът Георги Йорданов вбеси спортния директор на Литекс – Стойчо Стоилов и последният извади отбора си от игрището.

Литекс е отстранен от „А” група, но предстои да обжалва.

Тези събития ни върнаха назад във времето. Нека си припомним 5-те най-големи скандала в българския футбол, поразително приличащи на този от преди четири дни.

Левски – Славия, сезон 1995/96

На 1 май 1996 година Левски и Славия се сблъскват на финала за Купата на България. Тогава избухва сериозен скандал, тъй като президентът на „сините” Томас Лафчис вади отбора четвърт час преди края на двубоя. Той е недоволен от съдийството на Митко Митрев. Смята, че въпросният е ощетил Левски.

На стадион „Васил Левски”, пред 20 хил зрители, страстите се разгорещяват още в 16-ата минута, когато е отсъден пряк свободен удар за Левски.

Георги Иванов - Геша го изпълнява преди сигнала на рефера Митрев, и намира свой съотборник, който вкарва за 1:0. Голът обаче не е зачетен. Привържениците на Левски протестират бурно, но резултатът се запазва – 0:0. Славия повежда с попадение на Атанас Киров. През второто полувреме Левски се хвърля в атака. На няколко пъти "сините" претендират за дузпа, но такава не е отсъдена.

Петнадесет минути преди края на срещата съдията не показва втори жълт картон на Стефан Колев от Славия. Вместо това такъв получава сърбинът Зоран Ристич от състава на „сините”. В този момент шефът на Левски Томас Лафчис нарежда на своите да напуснат терена, настава суматоха и в крайна сметка купата е прибрана обратно в тунела. На следващият ден на Славия е присъдена служебна победа с 4:0, а Левски се разминава само с глоби.

Самият финал е известен като една от големите битки между групировките ВИС-2 и СИК, които по онова време са финансови благодетели на двата тима, борещи се за шампионската титла.

Миньор (Перник) – Левски,  сезон 1997/98

Миньор винаги е създавал проблеми на Левски. Феновете на „жълто-черните” все още помнят знаменитата победа над "сините" от 28 март 1998 година. Тогава воденият от наставника Михаил Мадански тим на Миньор губи с 0:1, но прави пълен обрат. „Чуковете” са с 9 души, което превръща успеха им с 2:1 в подвиг. Интересното е, че главният съдия Антон Гецов вдига рекордните за сезона три червени и дванадесет жълти картона – два червени и пет жълти за Миньор, срещу един червен и седем жълти за Левски.

Две сезона по-късно Миньор и Левски отново изиграват любопитен мач, който приключва в 60-ата минута. Столичани водят с 1:0, но феновете на домакините прекратяват срещата, тъй като са бесни. Те смятат, че съдийството е в полза на „сините”. Към игрището политат камъни. БФС присъжда служебна победа на Левски, а Миньор е изваден от „А” група.

Берое – Левски, сезон 1969/70

Преди цели 45 години, в шампионатен мач, Берое и Левски се изправят един срещу друг на Градския стадион в Стара Загора. По онова време, както и сега, двата тима са фактор в родното първенство. За заралии е характерно, че печелят повечето си срещи под Аязмото, но играят слабо далеч от дома.

Датата е 22 март 1970 година. Двубоят в Стара Загора обещава много емоции. Никой обаче не предполага какво ще се случи.. Самият мач е нервна и жестока битка. Напрежението във въздуха може да се реже с нож. Двата тима остават всичко по-интересно в чисто футболно отношение за второто полувреме. Берое повежда в 65-ата минута с гол на Георги Белчев. Левски притиска съперника, но не успява да изравни.

Все пак „сините” постигат целта си в 89-ата минута...по скандален начин. Гостите изпълняват ъглов удар, при който Александър Костов дразни старозагорци като взима лимонадено шише и имитира, че ще го хвърли по феновете на домакините. Те веднага реагират, нахлуват на терена и застават около корнер флага. Костов центрира слабо и топката е лесна за стража на Берое Тодор Кръстев. Той обаче е повален от двама играчи на Левски – Кирил Ивков и Васил Митков, а трети – Добромир Жечев вкарва топката в мрежата с глава. Съдията Борис Трендафилов зачита гола, вместо да го отмени, и публиката е бясна. Играчите на Берое искат обяснение от рефера, а привържениците на „зелено-белите” щурмуват официалната ложа, където е министърът на вътрешните работи Ангел Солаков.

Последният не крие симпатиите си към Левски, заради което по него политат бутилки и всякакви предмети.

Прякото предаване на мача е спряно, защото действията на феновете на Берое се считат за бунт срещу властта. Две пожарни коли разпръсват подивелите старозагорци, а Солаков е преоблечен като милиционер, за да не бъде разпознат и линчуван. Накрая той е измъкнат успешно от народния гняв.

В следващите седем дни настъпва затишие. Резултатът 1:1 е признат за краен. Двата отбора печелят по точка. Берое получава лошите новини преди двубоя с Дунав (Русе). Футболистите на тима от Стара Загора разбират, че от София е пристигнало нареждане мачът да не се играе... докато загряват.

Решението на БФС е сурово – Берое е изваден от „А” група, а старши треньорът на заралии Анастас Ковачев получава доживотна забрана да се занимава с футбол.

Левски Кюстендил – ЦСКА, сезон 1998/99

В Кюстендил местният Левски (сега Велбъжд) посреща ЦСКА. Гостите смълчават публиката на стадион „Осогово” и на полувремето водят с 1:0. На почивката двама от ключовите играчи на „армейците” – Адалберт Зафиров и Ивайло Иванов са нападнати от неизвестни лица в тунела, точно преди да излязат на терена за вторите 45 минути.

След това „червените”, чиито треньор тогава е легендата Димитър Пенев, отказват да играят. Съдията Атанас Узунов изчаква 15 минути и прекратява срещата. Резултатът е анулиран, а Левски се разминава само с лишаване от домакинство за три мача.

Олимпик Берое - Велбъжд Кюстендил, сезон 1999/00

Мачът в Стара Загора е прекратен заради нахлуване на привържениците на Олимпик на терена. След него президентът на тима Станислав Танев изважда отбора. Велбъжд води с 1:0, когато мачът е спрян. Берое е глобен с 3000 лв, а по правилник е трябвало да бъде изхвърлен от групата. Кюстендилци пък се радват на служебна победа с 4:0.

Любопитното е, че през всичките тези години БФС всеки път тълкува правилата по различен начин. Едни биват изхвърлени в по-долна дивизия, а други получават само глоба. Освен това България е една от малкото държави, в които се налагат наказания като служебна победа.

Случаят „Левски - Литекс” не е първия, навярно няма да бъде и последния, предвид родната футболна действителност..