на живо

7 години след "Тръгвам си от "Герена" и повече кракът ми няма да стъпи тук"

Наско Сираков се завръща в "Левски" като мажоритарен собственик

Lap.bg

"Тръгвам си от "Герена" и повече кракът ми няма да стъпи тук" - с тази реплика преди 7 години се разделиха Наско Сираков и "Левски". Днес (2 юни) пътищата им отново се преплетоха.

Сираков заяви, че е станал собственик на мажоритарния пакет акции на тима - 86,6%, след като ценните книжа са му били джиросани от Георги Попов - приближен до бившия финансов благодетел на "сините" Васил Божков. В последните месеци сагата със собствеността на клуба от стадион "Георги Аспарухов" се превърна в основа тема в ежедневието. Първоначално акциите бяха джиросани на министър-председателя Бойко Борисов, той ги отказа. След това Божков организира анкета във "Фейсбук", като Сираков спечели най-много гласове, изпреварвайки депутата на ДПС Делян Пеевски, сръбския наркобос Сретен Йосич и самия Борисов.

Всъщност Сираков заяви открито, че е готов да бъде следващият собственик на "Левски" дни преди това - в предаването "120 минути". А феновете го подкрепиха, отваряйки нова глава в отношенията между двете страни.

Бившият футболист продължава да стои най-отгоре във вечната голмайсторска ранглиста на "сините" със 165 попадения. Той е в основата на 5 шампионски титли на "Левски" и 4 спечелени Купи на България.

Снимка: Lap.bg

Това, че бележи попадение след попадение, не прави Сираков безспорен любимец на агитката. В началото на 90-те години на ХХ век, недоволен от коментарите на запалянковците, той им показва задните си части.

И въпреки това те го боготворят години по-късно. През 1999 г. той става изпълнителен директор на тима от стадион "Георги Аспарухов". Двамата със Станимир Стоилов като треньор формират "дрийм тийм" и през сезон 2005/2006 "Левски" достига до четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА (сега Лига Европа). Големият успех спохожда "сините" през следващата кампания - "Левски" се превръща в първия български отбор, играл в групите на Шампионската лига.

Снимка: Lap.bg

През пролетта на 2008 г. обаче следва... уволнение. Тогавашният собственик Тодор Батков освобождава Сираков от поста.

За да може той да се завърне пет години по-късно като спортно-технически директор, но за кратко. И тогава престоят му на стадион "Георги Аспарухов" завърши със скандал. Сираков постави под въпрос начина на финансиране на клуба и това кой всъщност управлява - Батков или Иво Тонев. А изказването "Тръгвам си от "Герена" и повече кракът ми няма да стъпи тук" направи минути, след като феновете нахлуха при представянето на новия треньор Ивайло Петев и го накараха да съблече фланелката. 

Снимка: БГНЕС

През последните години Сираков странеше от "Левски", но не и от българския футбол.

През 2016 г. Гриша Ганчев намекна, че може да привлече легендата на "сините" в ръководството на "вечния враг" - ЦСКА. 

Година по-късно, с публикация в социалните мрежи в профила на съпругата си Илиана Раева, той критикува Кирил Домусчиев и "Лудогорец".

През 2018 г. Сираков напусна Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз и последва мълчание.

Снимка: Lap.bg

И така до 17 май 2020 г., когато Сираков заяви, че иска да приеме така нежеланите акции на "Левски". В предаването "120 минути" той беше категоричен:

"Всички ние, левскарите, сме виновни, за да се стигне до това положение. Едни с действията си, другите - с бездействието. "Левски" не е създаден, за да се спасява. Той е създаден да успява, да побеждава. "Левски" ще успее да се спаси, но наистина в момента времето ни притиска. Нищо не можем да направим за спасението на "Левски" без акциите", каза той.

Снимка: Lap.bg

Сега пред него седи основният проблем - как "Левски" ще се спаси от фалит? "Сините" продължават да се финансират чрез дарения и продажба на билети, сезонни карти и фен артикули. 

"Левски" има активи - футболисти, телевизионни права, приходи от билети... В пандемията са събрани над 840 000 лв. от билети и карти! Срамно ми е да си помисля да ходя да моля премиера за държавни кредити. Той да не е банкова институция?", каза преди повече от седмица Сираков.

Детайлите за плановете си пък обеща да сподели на 10 юни.