на живо

80 год. по-късно: Спартак намери своя дом в бижуто на Москва

БГНЕС

Малко мениджъри в историята на футбола са били влиятелни като Николай Старостин, ръководейки Спартак (Москва). Той е човекът, измислил името на новосформирания през 1935 год. столичен клуб, предлагайки гладиатора Спартак за символ на волята на народа.

Снимка: БГНЕС

Старостин дори собственоръчно нарисувал емблемата на клуба, по която няма никакви драстични промени до днешно време. През 30-те той играл за Спартак с тримата си по-малки братя, оцелял по време на Сталиновата репресия през 40-те, и останал на мениджърския пост цели три десетилетия, заемайки длъжността през 1955. Старостин останал лоялен към „червено-белите” до последния ден от своя живот през 1996 година, когато починал на 93-годишна възраст. В тежките съветски времена той запазил реномето на Спартак, като представител на народа, а не на управляващите, и според мнозина това е неговото най-голямо постижение.

Снимка: БГНЕС

Да, Старостин е легенда, чието име и действия се боготворят от всички, свързани с клуба, но въпреки това всички признават, че той не е успял (или не е искал) да направи едно изключително важно нещо по време на престоя си в Спартак – да намери дом за „червено-белите”, построявайки собствен стадион. Най-популярният отбор в Русия дълги години се лъкатуши между нац. стадион „Лужники” и съоръженията на градските съперници Динамо, Локомотив и Торпедо. Феновете на Спартак се чувстваха бездомни и отчаянието взимаше връх, след като на няколко пъти от началото на новия век клубът не успя да намери свой собствен стадион.

Снимка: БГНЕС

Сега обаче чакането най-сетне приключи. Руският бизнесмен Леонид Федун, който придоби Спартак през 2003, бе заявил, че построяването на нов стадион е най-важната му задача. Неговата мечта се превърна в реалност, след като домът на „червено-белите” бе открит официално през миналата седмица в северозападния московски квартал Тушино.

Снимка: БГНЕС

Строежът бе започнат още през 2006 и трябваше да завърши преди пет години, но бе забавен на няколко пъти, а разходите скочиха до космичните 500 мил. долара. За истинските спартаковци обаче чакането винаги си е заслужавало, тъй като новият им дом не може да получи друго определение, освен „грандиозен”.

Името на съоръжението в следващите шест години ще е „Откритие Арена”, поради спонсорските инвестиции. Капацитетът на трибуните е 42 хил. зрители, а дизайнът наподобява „Алианц Арена” в Мюнхен. Новопостроената спирка на метрото пък го прави достъпен за фенове от всички краища на града. Собственикът Федун с гордост твърди, че това е най-модерният стадион в Европа. Няма нищо по-логично, че той ще приеме мачове от Световното Първенство през 2018, като второ съоръжение в Москва след „Лужники”, който в момента търпи реконструкция и почти сигурно ще бъде домакин на големия финал.

Снимка: БГНЕС

Емоционалното откриване се състоя на 30-ти август с мач между два отбора от ветерани на клуба и двубой между сегашните формации на Спартак и сръбските приятели от Цървена Звезда, завършил 1-1. Желанието на Федун бе първата среща на „Откритие Арена” да е срещу исторически най-големият съперник на „червено-белите”, Динамо Киев, но политическата ситуация в Украйна провали неговите планове. Въпреки че състава на Спартак е изпълнен с чужденци, а и треньорът Мурат Якин е швейцарец, в началото на мача с гостите от Белград на терена се появиха десетима руски футболисти. Първият гол на новото съоръжение бе отбелязан от Дмитрий Комбаров.

Снимка: БГНЕС

Новият стадион е от огромна важност за Федун, който е критикуван от феновете за липсата на успехи на терена. Най-популярният клуб в страната, който спечели 9 от първите 10 шампионата на Русия и участва на полуфинал в Шампионска Лига през 1992 и на четвъртфинал през 1994 и 1996, в момента е известен по-скоро с постоянните си провали. Последната титла на Спартак е от 2001, а „червено-белите” нямат трофей от 2003, когато спечелиха Купата на страната.

Феновете на големите съперници Зенит (Санкт Петербург) и ЦСКА (Москва) постоянно се присмиват на „червено-белите”, но може ли новият стадион да промени съдбата на Спартак?

Снимка: БГНЕС

Със сигурност ръководството се надява това да се случи, набирайки оптимизъм от начинът, по който „Ювентус Стейдиъм” помогна на „черно-белите” да се издигнат от прахта и да спечелят три поредни титли от Серия А.

„Сега вече е сигурно, че Спартак ще стане шампион, те нямат друга опция пред себе си.” , казва Рашид Ракхимов – бивш играч на клуба и сегашен треньор на Терек (Грозни). Първият официален мач на новия стадион ще се състои идната неделя, когато Спартак приема новака в руската премиер лига - Торпедо.

Снимка: БГНЕС

Представянето на първия тим продължава да е непостоянно, но Леонид Федун вярва, че е намерил начин да промени това. Огромна статуя на Спартак посреща гостите извън стадиона, но най-важната скулптура е поставена вътре в него. Зад северната врата Николай Старостин може да бъде видян, седейки на скамейката заедно със своите трима братя – Александър, Андрей и Пьотр. „Те виждат всичко и ще припомнят на играчите ни, че винаги трябва да дават всичко от себе си.”, казван Федун. Духът на Старостин вече е вселен в новия стадион и с негова помощ Отборът на Народа трябва да бъде недосегаем завинаги!