на живо

Тайните на тройния скок: Как Александра Начева слага един тон на гърба си (ВИДЕО)

Талантливата лекоатлетка разкрива тънкостите на дисциплината

Lap.bg

Тройният скок е една от най-свирепите дисциплини в леката атлетика. Добрият състезател трябва да разполага с бързина, мощност, експлозивност и пределна концентрация. 

Супер скачачите бягат с над 30 км/час и понасят натоварване от един тон върху гърба си, и то докато са на един крак.

Светът на тройния скок е страховито място. Преживяването би осакатило обикновен човек, но за професионалните атлети е нещо съвсем естествено.

Натоварването е чудовищно – силата, скоростта и техниката трябва да бъдат усъвършенствани до максимум.

В суровата действителност атлетите се засилват около 30-40 метра – развиват над 30 км/час и се впускат в трите фази на скока - отскок, стъпка и скок (hop, step and jump).

Именно при отскока се упражнява и най-голяма сила върху крака. При това, забележете, ако отскачате от дъската с ляв крак, след това при приземяването трябва да сте не върху десния, а отново върху левия...

"Такива са правилата. Натоварването е около един тон и затова никога не го правете без треньор.", съветва най-талантливата ни спортистка в момента Александра Начева.

17-годишнта пловдивчанка стана олимпийска шампионка на троен скок за девойки в Аржентина през октомври.

Всъщност Александра продължава по великолепен начин традициите на България в тази дисциплина. Последната ни олимпийска шампионка в леката атлетика - Тереза Маринова, спечели титлата в Сидни именно на троен скок.

Маринова и първият треньор на Начева – Ива Пранджева, все още са в топ 10 на вечната ранглиста на дисциплина с постижения съответно от 15.20 м и 15.18 м.

Освен олимпийската титла за девойки до 18 години, Начева стана и световната шампионка при по-големите – девойките под 20 години. През 2018 година състезателката на Стойко Цонов скочи 14.18 метра и постигна нов европейски рекорд за възрастта си.

Във видеото Александра Начева разказва какви са тайните на тройния скок и през какво преминава един атлет по време на скока си.