на живо

България победи Канада с 3:0 и вече е следващата фаза на световното

Националките завършиха трети в групата

Getty Images/Guliver Photos

Волейболистките от националния отбор на България се класираха за втората фаза на световното първенство в Италия. Момичетата на селекционера Владимир Кузюткин победиха Канада с 3:0 (25:17, 25:16, 25:18) в последния си мач от предварителна Група "В", игран тази вечер пред около 3500 зрители в зала "Пала Триест".

Така българките завършиха на 3-то място в групата с 9 точки след 3 победи и 2 загуби и продължават напред в следващата втора фаза на Мондиала. Там България заедно с олимпийския шампион Бразилия, Сърбия и Турция се сливат с първите 4 отбора от Група "С" - настоящия световен първенец Русия, САЩ, Холандия и Казахстан, в Група "F" като резултатите между тимовете до момента се зачитат. Канадките пък завършиха на 5-то място с 3 точки след 1 победа и 4 загуби и отпадат от шампионата.

Най-полезни за българския тим станаха Емилия Николова (2 блока, 2 аса и 43% ефективност в атака) и Добриана Рабаджиева (3 блока, 2 аса, 32% ефективност в атака и 75% перфектно посрещане) съответно с 13 и 12 точки за победата. За канадките Лусил Чарък (4 блока и 38% ефективност в атака) и Шанис Марсел (1 блок и 35% ефективност в атака) завършиха съответно с 10 и 9 точки.