на живо

Българският фенклуб на „Манчестър Юнайтед” – в топ 3

Най-възрастният фен сред членовете му е на 80 години, а най-младият – само на 8 месеца

Архив

Футболно признание за България – но не за родните футболисти, а за феновете. Българският фенклуб на „Манчестър Юнайтед” влезе в топ 3 на фенклубовете на отбора за целия свят.

Със своите 427 членове родният фенклуб на „червените дяволи” се нарежда след скандинавския и този на Хонконг. Най-възрастният фен сред членовете му е на 80 години, а най-младият – само на 8 месеца.

Председател на българския клуб е запалянкото Емил Йорданов от Велико Търново. Той дори е кръстил сина си на бившия наставник на „Юнайтед” и легенда сред треньорите – сър Алекс Фъргюсън.

„Моят син се роди на 9 март, някъде в 8:45 ч., изчаках да видя, че всичко е наред, и в 9:05 ч. вече беше официален член. След това чак отидох да черпя”, споделя Емил.

Снимка: Архив

Запалянковците твърдят, че ги е спечелила философията на отбора – да се борят до последно. Дух, виждан например на финала на Шампионска лига с „Байерн” (Мюнхен) през 1999 г., когато „Юнайтед” обръща резултата и печели купата в последните две минути.

Българският фенклуб непрекъснато расте. Често сред най-заклетите почитатели се оказват и близки на по-старите членове.

„Имам приятелка, която не беше фенка, но впоследствие ѝ купих екип, направих ѝ членство и ще – не ще, стана фенка”, разказва Деян Златанов, който е сред основателите на фенклуба на „Юнайтед” у нас.

Снимка: Архив

Сред най-големите почитатели е и професор Николай Овчаров, който вижда важна българска следа в обичта към отбора, а именно Димитър Бербатов.

Археологът обаче не е съгласен с подхода на сър Алекс Фъргюсън и смята, че потенциалът на Бербатов е можело да бъде използван по-пълноценно.

„За мен ролята на Бербатов е огромна – той привлече много български фенове, а и не само, привлече много хора, които го харесват”, казва професорът.

Тагове:

@